Woody Allen zelo radoživo pripoveduje o svojih življenjskih izkušnjah. Foto: EPA
Woody Allen zelo radoživo pripoveduje o svojih življenjskih izkušnjah. Foto: EPA
Nova diva Woodyja Allena Scarlett Johansson
Scarlett Johansson je bila na snemanju prav vedno na voljo. Foto: EPA
Jonathan Rhys Meyers
Jonathan Rhys Meyers se je odlično ujel s Scarlett Johansson. Foto: EPA

Tako vsaj je znameniti režiser zgodb o sodobnih nevrotikih povzel sicer pogosto travmatičen, v primeru produkcije filma Match Point pa neverjetno lahkoten proces nastajanja filma.

Obdan s srečnimi naključji
Allen je dejal: "Ko sem potreboval deževen dan, je deževalo. Ko sem potreboval sončen dan, je sijalo sonce." Za konec pa še obvezna pošiljka sarkazma: "Ko sem potreboval Scarlett Johansson, je bila na voljo." Johanssonova je namreč glavna igralka v filmu, ki govori o vlogi sreče v življenju. Tako je bila sreča pravzaprav geslo nastajanja filma, saj je film o sreči spremljala sreča pri snemanju.

Tudi v filmu Match Point "jo zagode" ljubezen. Natančneje, razpetost glavnega junaka – igra ga Jonathan Rhys Meyers – med strastjo in ljubeznijo. Zgodba nadalje problematizira tudi vedno znova aktualno razmerje med dosežki, ki so rezultat sreče, in tistimi, do katerih se "privlečemo" s trdim delom in dobroto.

Graf življenjske poti
Allen se je o filmu, ob ogledu katerega naj bi po avtorjevem zagotovilu gledalci začutili kemijo med glavnima igralcema Scarlett Johansson in Jonathanom Rhysom Meyersom, razgovoril na posebni prav njemu posvečeni prireditvi. V Lincolnovem centru v New Yorku so namreč pripravili dogodek Večer z Woodyjem Allenom. Čeprav so obiskovalci pričakovali, da se bo filmar razgovoril o različnih prigodah iz svoje bogate kariere, pa se je Allenu jezik razvezal predvsem ob govoru o zadnjem filmskem projektu. No, nekaj spominov iz preteklosti je vseeno obudil; predvsem tiste, ki na zabaven način ilustrirajo "najnižje in najvišje točke na grafu njegove življenjske poti".

Brez imunosti na denarne težave
Woody Allen se ni mogel izogniti vprašanju, na katerega morajo v zadnjih mesecih ameriški filmarji pogosto iskati iznajdljive odgovore. To je vprašanje, zakaj se odločajo za snemanje onkraj Atlantika. Allen se ni pustil zmesti in je stoično priznal, da je glavni razlog v denarju: "V ZDA nisem mogel zbrati dovolj denarja za snemanje. V Londonu sem ga zbral brez večjih težav. In to je bila velika spodbuda za to, da sem se odločil za snemanje na otoku."

Če se še za trenutek pomudimo pri denarnih zadevah. Allen odkrito priznava, da ne bi imel nič proti novemu finančno uspešnemu projektu. Po neslavnem neuspehu njegovega zadnjega filma Melinda in Melinda upa, da bodo gledalci vzljubili Match Point. Kritike so že razveseljive, saj film označujejo za Allenovo najboljše delo zadnjih let. Match Point naj bi ameriški krst doživel nekje proti koncu decembra.