John Turturro je ameriški igralec, scenarist in režiser, znan po svojih raznolikih vlogah v filmih na velikih platnih in na televiziji. Foto: EPA
John Turturro je ameriški igralec, scenarist in režiser, znan po svojih raznolikih vlogah v filmih na velikih platnih in na televiziji. Foto: EPA
Sorodna novica Častno srce Sarajeva letos palestinskemu režiserju Elii Suleimanu

Ameriški igralec in filmski ustvarjalec John Turturro bo na letošnjem 30. Sarajevskem filmskem festivalu prav tako prejel častno srce Sarajeva. Podelili mu ga bodo za njegov izjemni prispevek k filmski industriji ter njegov igralski, režiserski in scenaristični talent, so sporočili organizatorji festivala. Častno srce Sarajeva bosta poleg Turturra na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu prejela tudi ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne in palestinski režiser Elia Suleiman.

"Odločili smo se narediti pravo stvar in podeliti naše srce Johnu Turturru. S kariero, ki traja več kot štiri desetletja, je poskrbel za nepozabne nastope v raznolikih vlogah. Zaradi njegove predanosti filmski obrti, vsestranskosti in sposobnosti, da vsakemu liku, ki ga upodobi, vnese globino in pristnost, ga je z veseljem pogledati vsakič, ko stopi na sceno," so na spletni strani festivala objavili izjavo direktorja Sarajevskega filmskega festivala Jovana Marjanovića.

Turturro je študiral na SUNY New Paltz in Yale School of Drama. Sodeloval je s številnimi priznanimi filmskimi ustvarjalci in med drugim zaigral v filmih Spika Leeja Naredi, kar je prav in Džungelska vročica (Jungle Fever, 1991), Barva denarja (The Color of Money, 1986) Martina Scorseseja ter filmih Roberta Redforda Kviz (Quiz Show, 1994), Toma DiCilla Škatla mesečine (Box of Moonlight, 1996) in Nannija Morettija Moja mati (Mia madre, 2015). Leta 2004 je zaigral v zgodovinski drami Skrivni prehod (Secret passage) režiserja Ademirja Kenovića iz BiH-a.

Sorodna novica Režiser Alexander Payne je novi prejemnik častnega srca Sarajeva

Kot pogost sodelavec Joela in Ethana Coena je Turturro igral tudi v več njunih filmih. Za glavno vlogo v Bartonu Finku (Barton Fink, 1991) bratov Coen je prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu in nagrado David Donatello. Nastopil je tudi v njunih filmih Kdo je tu nor? (O, Brother, Where Art Thou?, 2000), Millerjevo križišče (Miller's Crossing, 1990) in Veliki Lebowski (The Big Lebowski, 1998), kjer je igral ikoničnega lika Jesusa Quintano. Leta 2020 je Turturro Jesusa odigral tudi v filmu The Jesus Rolls, za katerega je sam napisal scenarij, ga režiral in odigral tudi glavno vlogo.

Za svoje filmsko ustvarjanje je bil večkrat nagrajen. Med drugim je na filmskem festivalu v Cannesu leta 1992 za film Mac prejel zlato palmo za svoj režiserski prvenec, za nastop v televizijski seriji Monk pa prejel nagrado emmy. Med 30. Sarajevskim filmskim festivalom bo Turturro vodil mojstrski tečaj, ki bo ponudil vpogled v njegovo obsežno kariero in filmsko ustvarjanje. Poleg tega bo sodeloval tudi na projekciji filma bratov Coen Barton Fink.