Gospod Brooks: uspešen poslovnež, radodarni filantrop, ljubeč oče ... in nenasiten morilec. Foto: Spletna stran filma
Gospod Brooks: uspešen poslovnež, radodarni filantrop, ljubeč oče ... in nenasiten morilec. Foto: Spletna stran filma
Mr. Brooks
Ashton Kutcher in Demi Moore
V prejšnjem filmu (The Guardian) je Costner nastopil z Ashtonom Kutcherjem, tokrat pa z Demi Moore. Foto: EPA

V ZDA že od začetka meseca predvajajo Mr. Brooks, novi film s Kevinom Costnerjem na čelu - a ne pričakujte novih variacij na temo telesnega stražarja ali Robina Hooda. Tokrat je 52-letni Costner še najbliže križancu med Hannibalom Lectorjem, dr. Jeckyllom in gospodom Hydom. Pri MGM-u so z njegovim delom več kot zadovoljni: “Koliko pa je serijskih morilcev, za katere med filmom navijate?” je reklamni slogan Mr. Brooksa.

Pohlevni gospod Brooks je tako simpatičen možak - v Portlandu so ga razglasili za “meščana leta” -, da mu je zaradi njegovega skritega konjička kar malo nerodno. Hodi na sestanke anonimnih alkoholikov, na katerih pa “pozabi” omeniti, da ni odvisen od te ali one substance, ampak od ubijanja ljudi.

Ovca v volkovi preobleki?
Številni kritiki Costnerja ne jemljejo preveč resno, češ da je skušal s tem filmom za vsako ceno spremeniti svoj “profil” in se otresti neskončne vrste vlog " "Že prej sem igral negativce," je Costner poudaril v intervjuju za Reuters. "In ni dvoma, da je gospod Brooks res zloben." Zakaj naj bi ta film torej bil kaj posebnega? "Ker si grozljivke po navadi ne upajo imeti smisla za humor in serijskih kriminalcev pokazati tudi s pozitivne strani," pravi igralec.

Film sicer ni imel astronomskega proračuna, igralska zasedba pa je kljub temu zvezdniška: policistka na lovu za morilcem je nihče drug kot Demi Moore, Brooksov zlobni alter ego, ki ga sili v zločin, pa je William Hurt.

Psihopat, ki naj bi ga imeli radi
Režiser Bruce A. Evans svoj film vidi kot nekakšno shakespearjansko tragedijo: "To je zgodba o resno bolanem človeku; upamo, da ga bo publika razumela." Psihologi se z njim verjetno ne bi strinjali - serijski morilci so po navadi tudi sociopati in samotarji -, a to Evansa očitno ni preveč motilo.

Deljena mnenja
Kritike filma so pokrile ves spekter čustev: New York Magazine je film na primer krstil za "sveto zmešnjavo", spletna stran FilmsInReview pa za "Costnerjev najboljši film do zdaj".

A. J.