Kristina Brenkova je bila pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica. Umrla je lani v starosti 98 let. Foto: Uredništvo dokumentarnih filmov TVS
Kristina Brenkova je bila pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica. Umrla je lani v starosti 98 let. Foto: Uredništvo dokumentarnih filmov TVS

Kmalu bo minilo eno leto, odkar je ta izjemna prevajalka, zbiralka pravljic, urednica in pisateljica umrla. Dočakala je častitljivih 98 let. Snemalna ekipa je ujela še njene zadnje iskrive spomine – tako se v dokumentarnem filmu Zgodbe Kristine Brenkove prepletajo njeni pogledi na pravljice, na njeno zbirko Zlata ptica, na vojna leta, ko je bila kurirka Prežihovega Voranca.

Ustvarjalci dokumentarnega filma - za scenarij je poskrbela Živa Rogelj, za režijo Primož Meško, za kamero pa Boris Poropat in Marko Kočevar - so izpostavili življenjski čar Kristine Brenkove tudi z zanimivimi pripovedmi njenih sodelavk in prijateljic - vrhunskih ilustratork Marjance Jemec Božič, Ančke Gošnik Godec in Marlenke Stupica.

Kristina Brenkova je bila pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica, v zgodovino slovenske mladinske in otroške literature pa se je za vedno vpisala z deli Deklica Delfina in lisica Zvitorepka, Partizanka Kristina in Hiša ob potoku. Brenkova je dopolnjevala tudi korpus prevodne mladinske literature; njen je med drugim prevod priljubljene Pike Nogavičke pisateljice Astrid Lindgren.

Leta 2007 je Brenkova, tudi članica OF-a, prejela priznanje mesta Ljubljane, sicer pa se je vpisala tudi med dobitnike Levstikove nagrade za življenjsko delo in bila leta 2000 uvrščena na častno listo Hansa Christiana Andersena. Leta 1997 so Brenkovi za življenjsko delo na področju mladinske literature in založništva podelili tudi častni znak svobode Republike Slovenije.

Dokumentarni film Zgodbe Kristine Brenkove bo na sporedu v nedeljo, 26. septembra, ob 22.35 na prvem programu TV Slovenija.