Foto:
Foto:
Predmestje - iz slovenskega raja?

Na beneški Mostri so film prikazali v sekciji Beneški dnevi, v kateri se dvanajst avtorjev poteguje za nagrado Label Europa Cinemas za promocijo filma v Evropi, kot prvenec pa je v igri tudi za leva prihodnosti, ki ga je pred tremi leti prejel Jan Cvitkovič. Isti dan so Predmestje vrteli v kanadskem Montrealu. To je prvi slovenski celovečerni film, ki se mu je uspelo uvrstiti v glavni tekmovalni program montrealskega festivala. Na festivalsko nagrado upa še 19 filmov.

Za nagrado "strastni" filmi
Selektor sekcije Beneški dnevi Giorgio Gosetti je izbor filmov utemeljil tako: "Ti filmi imajo res kaj povedati, pri pripovedi pa kažejo resnično strast. Na programu bodo močne teme, kot so iskanje korenin, pozabljene vojne, izguba službe, nezmožnost čutenja in skrajno nasilje. Hkrati pa se hočemo tudi izrecno spraševati o praksi 'ustvarjanja s podobami', o oblikah produkcije in o stilističnih izbirah."

Med favorite Beneških dnevov časopis Daily Variety šteje tudi Predmestje, možnost za nagrado pa pripisuje še angleški drami Shane Meadows Dead Man's Shoes, belgijskemu filmu Lievena Debrauwerja Confituur in italijanskemu Nemmeno il Destino Daniele Gaglianone.

Filmi iz "slovenskega raja"
Selektor Tadeusz Sobolewski je o Predmestju zapisal: "O Sloveniji obstaja nekaj zelo razširjenih mnenj. V pravem trenutku in brez velikega prelivanja krvi, brez vojn je uspela zapustiti federacijo. To vizijo pa načenjajo filmi iz 'slovenskega raja', ki se ukvarjajo s senčnimi platmi človeštva. Vojna ni nikoli tema filma, vendar pa so junaki vedno šovinisti, nasilneži, ki zaničujejo druge ljudi. Kot da slovenski filmi govorijo 'mi nismo nedolžni'. Navidezno nedolžen voyeurizem štirih starih prijateljev do mladega para se spremeni v pokol. 'Minimal-realistični' stil nadomesti srhljivka v Tarantinovem slogu."

Predmestje ima v Montrealu 19 tekmecev
Glavni namen festivala v Montrealu, ki sodi med največje na svetu, je promocija kulturne različnosti sveta in predstavitev vsakovrstnih kinematografij. Festival so odprli 26. avgusta s svetovno premiero kanadske produkcije Elles Etaient Cinq (The Five of Us). Poleg tega bo svetovno ali festivalsko premiero v Kanadi doživelo še 110 filmov, skupno pa bodo do zaključka 6. septembra zavrteli 439 filmov iz 72 držav.

Za nagrado se v glavnem tekmovalnem programu poteguje 20 filmov, in sicer en kanadski, dva ameriška, dva francoska, španski, nemški, grški, šest evropskih koprodukcij, japonski, kitajski, ruski, dva avstralska filma in slovensko Predmestje.