Foto:
Foto:
Jernej Šugman, Silvo Božič, Renato Jenaček in Peter Musevski v filmu Predmestje

Film, ki je nastal po istoimenskem Möderndorferjevem romanu, pripoveduje zgodbo o Marjanu in njegovi druščini, ki jo zmoti vselitev mladega para druge narodnosti v njihovo predmestje. Skozi skrivno snemanje para pa se razkrivajo tragične usode druščine, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. "Predmestje je film o najhujšem predmestju vseh predmestij. To je zgodba o predmestju v človeških dušah. V tem je, o tem sem prepričan, zgodba Predmestja univerzalna, saj pripoveduje o vzrokih nerazumnega sovraštva, ki žal še vedno domuje po vseh koncih naše skupne Evrope," je o filmu zapisal Möderndorfer.

Psihološka drama o ksenofobiji in nacionalizmu je nastala v koprodukciji Emotionfilma, RTV Slovenija in VPK-ja.

Predmestno kegljišče
"Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorov, premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge narodnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še bolj jasno.

Iz preproste, smešne in zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja znova pojavilo v balkanskem delu Evrope,"
je o filmu še povedal režiser Vinko Möderndorfer.

V glavni vlogi Marjana, nekdanjega policista, ki se preživlja kot nočni čuvaj, je nastopil Renato Jenček, igralec Slovenskega ljudskega gledališča iz Celja, njegovo druščino pa so odigrali Peter Musevski, igralec Prešernovega gledališča Kranj, kot Fredi, Jernej Šugman, igralec ljubljanske Drame SNG, kot Slavko, in Silvo Božič, igralec Mestnega gledališča ljubljanskega, kot Lojz.

Scenarist in režiser Möderndorfer sodi med vrhunske in najplodnejše slovenske umetnike. Po študiju gledališke režije na AGRFT-ju je v zadnjih dvajsetih letih zrežiral več kot 70 gledaliških in opernih predstav, več kot 10 radijskih iger in 10 TV-iger ter dokumentarnih filmov po lastnih scenarijih. Piše drame, pesmi, novele, romane, scenarije, eseje in radijske igre. Do zdaj je objavil 25 knjig. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med njimi Borštnikovo nagrado za režijo (1986), Župančičevo nagrado mesta Ljubljane (1994), nagrado Prešernovega sklada (2000) in Rožančevo nagrado (2002).