Letošnji osrednji dogodek 2. Noči kratkih filmov bo potekal v Slovenski kinoteki, ravno tako pa se bo praznovanje odvijalo v 15 dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija s predvajanjem kratkih filmov na svojem programu. Foto: Slovenska Kinoteka
Letošnji osrednji dogodek 2. Noči kratkih filmov bo potekal v Slovenski kinoteki, ravno tako pa se bo praznovanje odvijalo v 15 dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija s predvajanjem kratkih filmov na svojem programu. Foto: Slovenska Kinoteka
Zahtevam most, pripada mi je polurni film v režiji Boštjana Jeršeta. V njem blestita Silva Čušin in Janez Škof kot zakonski par, ki živi v tako zakotnem predelu kanjona reke, da mora Zdravka v službo hoditi z žičnico; njune prošnje za gradnjo mostu so vedno znova zavrnjene. Foto: FSF
Jutro
V kratkem filmu Jutro režiserka Sonja Prosenc sledi odtujenemu odnosu očeta in sina. Podobna v svojem značaju oba trmasto vztrajata v uporu drug proti drugemu in ob redkih poskusih zbližanja ostajata ujeta v svojih vesoljih. Foto: Monoo

Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, češ da je to primeren trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek se je udomačil v že več kot petdesetih državah po vsem svetu.

Osrednje praznovanje se bo danes ob 17.00 začelo v Slovenski kinoteki, kratkometražni maraton pa bo trajal čez polnoč. Program bo potekal tudi v kinematografih, članih Art kino mreže, dnevu pa se pridružujejo še drugi partnerji.

Od otroških animacij do miniaturk slovenskih velikanov v Kinoteki
Program v Slovenski kinoteki v Ljubljani bo uvedla projekcija animiranih filmov za otroke, starejše od šestih let, sledile bodo klasike, ki jih podpisujejo priznani slovenski režiserji, kot so France Štiglic (Mladina gradi, 1946), Matjaž Klopčič (Na sončni strani ceste, 1959) in Boštjan Hladnik (Poljub, 1969). Večer v kinoteki bodo med drugim zaznamovali še animirani filmi za odrasle, študentski kratki filmi ter izbor filmov Festivala kratkih Kraken (FeKK).

Kratke filme si bo danes mogoče ogledati tudi v kinematografih Art kino mreže v Celju, Črnomlju, Domžalah, Idriji, Izoli, Krškem, Mariboru, Ptuju, Rogaški Slatini, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Trbovljah, Velenju in Žireh. Gotovo velja omeniti, da je vstop na vse projekcije brezplačen; vstopnice lahko dvignete na blagajnah kinematografov.


Film onkraj meja kinodvoran

Poleg prikazovanja filmov v kinodvoranah je letošnja novost širjenje dogodka v nefilmske prostore, so zapisali organizatorji. Zavod za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana bo v svojih prostorih predvajal sklop videodel, na voljo pa bo tudi sklop filmov, ki si ga je mogoče ogledati na Vimeokanalu Slovenskega filmskega centra še danes in v torek.

Jagodni izbor na TVS
Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija, ki bo na svojem drugem programu ob 23.00 prikazala sklop kratkih filmov: Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi v režiji Svetlane Dramlić, Zahtevam most, pripada mi v režiji Boštjana Jeršeta, Zora režiserke Nine Blažin, Jutro v režiji Sonje Prosenc ter Šampanjski twist Harryja Raga.