Priznani slovenski režiser Kozole, ki je v Valencii nekoč stal na odru za zmagovalce, je v španskem obmorskem mestu tokrat predsedoval žiriji filmskega festivala. Foto: EPA
Priznani slovenski režiser Kozole, ki je v Valencii nekoč stal na odru za zmagovalce, je v španskem obmorskem mestu tokrat predsedoval žiriji filmskega festivala. Foto: EPA
Spike Lee
Festival je bil izjemno dobro obiskan, med številnimi znanimi imeni, kot sta Raquel Welch in Don Johnson, pa je bil po poročanju slovenskih predstavnikov največja zvezda ameriški režiser Spike Lee. Foto: Reuters

Žirija, ki ji je predsedoval slovenski režiser Damjan Kozole, je podelila veliko nagrado - zlato palmo - francosko-alžirskemu filmu La maison jaune (Rumena hiša) režiserja Amorja Hakkarja, srebrno palmo srbskemu filmu Sutra ujutro (Jutri zjutraj) Olega Novkovića in bronasto palmo libanonskemu filmu Falafel v režiji Michela Kammouna.

Zlata palma iz Valencie prinaša 40.000 evrov, srebrna palma je vredna 25.000 evrov, film z bronasto palmo pa 10.000 evrov. Posebno nagrado žirije je dobil film Making Off tunizijske režiserke Nouri Bouzid.

Žirija je imela težko delo
Za najboljšega režiserja je obveljal Makedonec Igor Ivanov za film Prevrteno, najboljša igralka je postala Francozinja Valerie Donzelli, za najboljšo moško vlogo pa so za lik v Making Of nagradili Lotfija Abdellija, piše na spletni strani festivala. Posebno omembo žirije je prejel italijanski igralec Luca Lionello.

Mednarodna žirija, v kateri so bili še britanski režiser Jeymes Samuel, iranski režiser Esmael Barari, alžirska igralka Meriem Serbah in njena kolegica Maria Pia Ruspoli, je podelila še vrsto drugih nagrad za posebne dosežke.

V lokalni sekciji Mostra Cinema Valencia so prav tako podelili več nagrad v različnih kategorijah. Nagrado občinstva in 18.000 evrov je izmed filmov v informativni sekciji, v kateri so bili nagrajenci z mednarodnih festivalov, prejel švicarski film Aux frontieres de la nuit Nasserja Bakhtija.