Foto:
Foto:
Robert de Niro
Robert de Niro je bil eden izmed soustanoviteljev festivala. Foto: epa

Režiserka Li Šaohong upa, da bo nagrada pripomogla k temu, da si bodo lahko film o ljubezni, izgubi in prevari v življenju nekega študenta ogledali tudi na Kitajskem. Žirija, v kateri so bili tudi Whoopi Goldberg, Diane von Furstenberg, Tom Wolfe, Teri Hatcher in Sheryl Crow, je izbirala med več kot 250 filmi iz 45 držav in šestih celin, podelila pa je 20 nagrad. Med drugim so jih prejeli tudi Cees Geel za najboljšo moško vlogo v nizozemskem filmu Simon in Felicity Huffman za najboljšo žensko vlogo v ameriškem filmu Transamerica.

Najboljši dokumentarci
Za najboljši dokumentarec so razglasili madžarsko-nizozemsko koprodukcijo El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War. Film je (navidezno) sestavljen iz domačih videoposnetkov družine industrialistov, ki jo z videokamero spremljajo od tretjega desetletja 20. stoletja. Za najboljša debitanta na področju dokumentarnih filmov so razglasili Jeffa Zimblasta in Matta Mocharyja, ki sta posnela film Favela Rising o premagovanju ovir v nekem slumu Ria de Janeira.

Zaljubiti se ni enostavno
Play Alicie Scherson, ki pripoveduje zgodbo o paru, ki si srčno želi, da bi se zaljubil, a jima nikakor ne uspe, je žirijo prepričal, da mu je podelila nagrado za najboljši nedokumentarni film. Občinstvo je bilo najbolj navdušeno nad dokumentarcem Street Fight, ki prikazuje ozadje županskih volitev v Newarku v New Jerseyju leta 2002.

New York, New York ...
Posebna kategorija festivala, ki ga je leta 2002 pomagal soustanoviti Robert de Niro, da bi po terorističnem napadu na Manhattan spet privabil turiste in filmske delavce, je namenjena prav New Yorku. Najboljša dokumentarca, ki se ukvarjata z New Yorkom, sta tako Rikers High in Red Doors.