Ulricha Müheja je Evropska filmska akademija izbrala za najboljšega igralca. Foto: EPA
Ulricha Müheja je Evropska filmska akademija izbrala za najboljšega igralca. Foto: EPA
Ulrich Mühe
Življenje drugih je letošnji dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: EPA

Ulrich Mühe, ki je v z oskarjem nagrajenem filmu nastopil v vlogi agenta Stasija Gerda Wieslerja, je umrl v Walbecku v bližini Leipziga. V nekdanjem NDR-u rojeni igralec, ki je o svoji bolezni javno spregovoril šele pred kratkim, je v gledališču, na televiziji in filmu upodobil številne like.

Nase je igralec širšo javnost opozoril predvsem z vlogo agenta Stasija v prvencu Floriana Henckel von Donnersmarcka, s katerim je režiser osvojil oskarja za najboljši tujejezični film. Evropska filmska akademija pa je dramo nagradila v kategorijah najboljšega filma, igralca in scenarija. Ob Müheju so v Življenju drugih med drugim zaigrali še Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme in Hans-Uwe Bauer.

Od Egmonta do Hitlerjevega učitelja
Z izjemno sposobnostjo transformacije je igralec navduševal tako gledalce kot kritiko. Prepričeval je v raznolikih vlogah, od Göthejevega Egmonta, ki ga je upodabljal leta 1986 v Deutsche Theatru v Vzhodnem Berlinu, do Hitlerjevega judovskega učitelja igre v letošnji filmski parodiji Moj Hiltler.

Nemško občinstvo je lahko Ulricha Müheja spremljala še v seriji Der letzte Zeuge, ki jo je televizija ZDF na ogled ponujala med letoma 1998 in 2007. Müheju, ki je bil nazadnje poročen z igralko Susanne Lothar, se je v treh zakonih rodilo pet otrok.