Britanski igralec Christopher Lee je lani v Bohumu prejel nagrado steiger za življenjsko delo, letos pa ga častno priznanje čaka tudi doma. Foto: EPA
Britanski igralec Christopher Lee je lani v Bohumu prejel nagrado steiger za življenjsko delo, letos pa ga častno priznanje čaka tudi doma. Foto: EPA
Christopher Lee
Christopher Lee je večkrat strašil v vlogi Drakule. Tukaj je v filmu Dracula A. D. 1972 režiserja Alana Gibsona iz omenjenega leta.

Filmskim imenom, kot so Steven Spielberg, Elizabeth Taylor, Sean Connery, John Barry in Stanley Kubrick, se bo pridružil še igralec, ki je verjetno še vedno najbolj prepoznaven po glavni vlogi v filmu Drakula iz leta 1958, čeprav ga bodo mlajše generacije morda prej prepoznale kot zlobnega čarovnika Sarumana v Gospodarju prstanov.
"Prejeti 'bratovščino' in priti v tako odlično družbo je zelo nepričakovana, vendar zelo velika čast," je Christopher komentiral novico.
Christopher Lee je svojo kariero začel v stranski vlogi v filmski priredbi Hamleta Laurencea Olivierja leta 1948. Počasi je dobival večje vloge in poleg Hammer grozljivk med drugim nastopil v dveh filmih kritično priznane britanske režiserske ekipe Michaela Powlla in Emerica Pressburgerja. Omeniti velja tudi The Wicker Man, pa tudi enega od Bondovih naslovov - The Man With the Golden Gun.
Obraz pravljičnih svetov in znanstvene fantastike
Med zadnjimi vlogami je že omenjeni belolasi čarovnik Saruman v trilogiji Gospodar prstanov, ki jo je Peter Jackson posnel po Tolkienovi knjigi, Dooku v Lucasovi Vojni zvezd: Vojna klonov, s Timom Burtonom pa je sodeloval v njegovih pravljičnih svetovih Charlieja in tovarne čokolade ter Alice v Čudežni deželi. Kljub letom se igralstvu še ne misli odpovedati, saj ga med drugim čaka še snemanje filmov Hugo Cabret, The Wicker Tree režiserja Robina Hardyja in še enega Jacksonovega podajanja v Srednji svet - prvega dela Hobita.