Jure Godler je velik oboževalec Mozarta, iz njegove glasbe črpa tudi ustvarjalni navdih, je povedal na predpremieri filma Ko pop sreča klasiko. Foto: MMC RTV SLO
Jure Godler je velik oboževalec Mozarta, iz njegove glasbe črpa tudi ustvarjalni navdih, je povedal na predpremieri filma Ko pop sreča klasiko. Foto: MMC RTV SLO
Za protagoniste dokumentarne oddaje so ustvarjalci izbrali osem najvidnejših slovenskih popglasbenikov, ki so svojo glasbeno pot začeli v klasični glasbi. Foto: TV Slovenija
Priljubljena pevka in pianistka Neisha je na predpremieri priznala, da klasiko raje izvaja kot posluša. A, kot pravi, je klasična glasba pomemben temelj za glasbeno ustvarjanje, pa čeprav te nato zanese v popvode. Foto: Lidija Mataja

Se vam samo ob omembi klasične glasbe ali Beethovna naježijo lasje? Tudi klasika je lahko zabavna in "pop". Ne verjamete? Če gremo naprej, nazaj, levo ali desno, glasba današnjih popzvezdnikov je tesno povezana s klasično glasbo.

O stičiščih med popom in klasiko v glasbeno-dokumentarni oddaji Ko pop sreča klasiko spregovorijo DJ Umek, Jan Plestenjak, Neisha, Omar Naber, Brigita Šuler, Raay, Matjaž Vlašič, Boštjan Gombač in Matjaž Robavs iz skupine Eroika. Med njimi krmari moderator Jure Godler.

Avtor oddaje, ki je nastala v Uredništvu za resno glasbo in balet TV Slovenija je Daniel Celarec, ki je pripravil tudi celoten izbor glasbe za oddajo, režiser pa Aleš Žemlja. Oddajo, ki bo premierno na sporedu v ponedeljek, 27. decembra, ob 21.00 na drugem programu TV Slovenija, smo si ogledali na predpremieri v Kinodvoru.

Klasični glasbeniki so bili pravi popzvezdniki
Ko pop sreča klasiko je 49-minutna oddaja, ki je nastala v Uredništvu za resno glasbo in balet Televizije Slovenija. Oddaja je primerna za vse generacije in postopoma uvaja gledalca v bogat svet klasične glasbe. V njej se moderator Jure Godler na nekoliko drugačen, a zabaven način sprehodi skozi zgodovino glasbe in predstavlja prisotnost ter vlogo klasične glasbe v današnjem času. Klasična glasba je bila namreč v preteklosti popularna glasba, klasični glasbeniki pa pravi popzvezdniki - med njima sta še posebej izstopala Franz Liszt in Nicolo Paganini, ki sta občinstvo popeljala v trans.

Oddaja razbija stereotipe o klasični glasbi, ki vladajo danes in s pomočjo priljubljenih slovenskih glasbenikov predstavlja njeno lepoto. V oddaji svoj pogled na klasično glasbo predstavi tudi DJ Umek, ki je prav za oddajo priredil eno najbolj znanih klasičnih del vseh časov - Vivaldijeve Štiri letne čase, priredbo pa je prvič predstavil na Dnevu elektronike 2010, kjer so ustvarjalci posneli enega izmed prizorov oddaje.

Številne slikovite lokacije po Sloveniji
Tudi raznolika snemalna prizorišča skrbijo za razgibanost dogajanja v oddaji, ki je bila posneta na številnih lokacijah po Sloveniji: v Slovenski filharmoniji, v Cankarjevem domu, Narodni galeriji, ljubljanskem Tivoliju, na kmetiji v Zavrhu pod Šmarno goro, na nogometnem igrišču v Sostrem, v solinah v Strunjanu, na domu Jana Plestenjaka, ki ga je Godler "zaslišal" tudi na temo poroke.

NAGRADNO VPRAŠANJE:
Katero Vivaldijevo klasično skladbo je priredil DJ Umek?
Ustvarjalci skozi celotno oddajo razkrivajo zanimiva dejstva o znanih popularnih skladbah, ki temeljijo na klasičnih. Takšna je tudi himna nogometne Lige prvakov (UEFA Champions League), ki je delo baročnega skladatelja Georga Friedricha Händla ali skladba Sandija Cenova Ljubav za sve, ki temelji na Koncertu za klavir in orkester št. 1 Petra Iljiča Čajkovskega.

Ob premieri filma bo MMC petim srečnežem podelil zgoščenke, ki so izšle pri ZKP RTV Slovenija. Vse, kar morate storiti, je, da pravilno odgovorite na nagradno vprašanje (najdete ga v okvirčku ob strani) in odgovor pošljete na elektronski naslov do srede, 29. decembra, ob 12.00, ko bomo opravili žreb. Pripišite tudi svoje podatke in TELEFONSKO ŠTEVILKO, na kateri ste dosegljivi.

Nagrado prejmejo: Klemen Pipan Aničić, Dejan Bunšek,
Lidija Vincekovič,
Jernej Mihelič,
Igor Erceg.

Spodaj si oglejte napovednik za oddajo Ko pop sreča klasiko in nekaj utrinkov s predpremiere v Kinodvoru.