Woody Allen povprečno posname po en nov film na leto. Kje bo našel čas še za TV-serijo? Foto: Reuters
Woody Allen povprečno posname po en nov film na leto. Kje bo našel čas še za TV-serijo? Foto: Reuters
Amazon je v nedeljo dosegel veliko zmago z zlatim globusom za najboljšo serijo v sekciji komedije in muzikala. Foto: Reuters

Seriji, ki za zdaj nosi še generični naslov Untitled Woody Allen Project, je studio Amazon zeleno luč prižgal za celo sezono. Vsaka epizoda bo imela 30 minut, za vse dele pa bo scenarije napisal in jih nato tudi režiral Woody osebno.

Amazonov produkcijski oddelek nove serije promovira že od aprila 2013, a so se šele v zadnjem času znašli v središču pozornosti, povsem po zaslugi kritiške hvale za serijo Transparent, ki tematizira življenje transseksualnega očeta. Komična drama Jil Soloway je pred nekaj dnevi dobila zlati globus za najboljšo komično serijo, Jeffrey Tambor pa je bil nagrajen za najboljšo moško glavno vlogo.

Boj za prevlado v kraljestvu videa na zahtevo
Nova pogodba z Allenom Amazon postavlja v neposredno konkurenco Netflixu, ki že od leta 2012 producira redno nagrajevane, silno gledane izvirne serije (Hiša iz kart, Orange is the New Black ...). "Ne bi se mogli bolj veseliti tega, da bomo prek Prime Instant Videa naslednje leto ekskluzivno gostili prvo televizijsko serijo Woodyja Allena," je v izjavo za javnost zapisal podpredsednik studi Amazon Roy Price. "Allen je vizionarski ustvarjalec, ki je posnel nekaj najboljših filmov vseh časov. Od Annie Hall pa do Otožne Jasmine je stal na čelu ameriškega filma."

Analogen človek v digitalni dobi
Allen je v preteklosti že razlagal, da svoj iPhone uporablja izključno za telefoniranje in za poslušanje džeza, da pa sicer ne premore niti računalnika niti elektronskega naslova. Tudi v njegovih filmih liki raje kot prenosnike uporabljajo pisalne stroje, Allen pa je bil menda skrajno nenavdušen, ko mu je Kevin Spacey podaril naročnino za Netflix ter jo pospremil s priporočilom, naj si ogleda Hišo iz kart.

Duhovito fatalistični mojster
Novo prelomnico v svoji karieri je Allen komentiral takole: "Nimam pojma, kako sem pristal pri tem. Nobenih idej nimam in sanja se mi ne, kje naj začnem. Predvidevam, da bo Roy Price svojo odločitev še obžaloval."

Serijo bodo v naslednjem letu (zakonito) lahko gledali samo naročniki paketa Prime Instant Video: ta obstaja od lanskega leta, ko je podjetje svoj naročniški paket Amazon Prime združilo s članstvom v Lovefilm, ki omogoča najemanje DVD-jev in Blu-rayev.

Amazon za leto 2015 poleg druge sezone serije Transparent napoveduje še štiri popolnoma nove serije, med drugim policijsko dramo Bosch, komično serijo Red Oaks, ki bo postavljena v 80. leta, in psihološko dramo Hand of God.