Lucian Freud je po pretepu odhitel domov in naslikal svoj poškodovan obraz. Foto: EPA
Lucian Freud je po pretepu odhitel domov in naslikal svoj poškodovan obraz. Foto: EPA
Lucian Freud
Lucian Freud velja za enega najpomembnejših sodobnih britanskih slikarjev in je vnuk znamenitega psihoanalitika Sigmunda Freuda. Rodil se je v Berlinu, a je leta 1933 njegova družina zaradi nacističnih groženj zbežala v Veliko Britanijo. Foto: EPA

Vnuk pionirja psihoanalize Sigmunda Freuda je lastno podobo na platno manjšega formata prenesel po pretepu s taksistom, v katerem je staknil naslikano modrico. Po pretepu se slikar ni odpravil k zdravniku, ampak raje odšel v atelje, saj je v svojem obtolčenem obrazu našel vir navdiha.

Olje na platnu je nastalo leta 1978, v dražbeni hiši Sotheby's pa so ga označili za "doslej najpomembnejši umetnikov avtoportret, ki je bil kdaj ponujen na dražbi".

Portret, ki ga je umetnik naslikal, ko je bil star skoraj 60 let, ni bil doslej nikjer javno razstavljen. Bil je del zasebne zbirke Anne in Gerharda Lenza, para, ki zdaj živi blizu Salzburga. Prodala sta celotno zbirko skoraj 50 del, med drugim Andyja Warhola in Gerharda Richterja, zanjo pa iztržila 23,2 milijona funtov (26 milijonov evrov). Nekdanja lastnika Freudovega portreta sta pričakovala, da bosta zanj prejela tri milijone funtov.

"Velikokrat sem se stepel. Vendar ne zato, ker bi imel rad pretepe, ampak zato ker so ljudje pogosto dejali kaj takega, ob čemer sem začutil, da je lahko moj odgovor le udarec," je ob neki priložnosti o svoji 'strasti' do pretepanja povedal danes 87-letni Lucian Freud. Freudov vnuk se je rodil v Nemčiji in se že v mladosti z družino preselil v Veliko Britanijo.

Avtoportret z modrico na očesu je tretji avtoportret tega avtorja, ki se je doslej znašel na dražbi. Nazadnje so dražili Moža s perjem in ga leta 2005 prodali za 3,7 milijonov funtov.