Foto:
Foto:
Prireditev je bila popolnoma v znamenju Raya Charlesa.
Šokirani Maroon 5
Usher je tokrat odnesel dve nagradi.
Norah Jones
James Brown v elementu ...
Na podelitvi je zapel tudi Bono (U2).

Charles je med drugim prejel grammyja za najboljši album (Genius Loves Company), za najboljšo pesem pa je bil nagrajen John Mayer. Nagrajenci so bili za mnoge presenečenje, saj je glavni favorit, Kanye West, nominiran kar v 10 kategorijah, prejel pa je le tri grammyje. Presenečenje večera je bilo, ko Westa niso razglasili za najboljšega novega izvajalca, temveč je to postala skupina Maroon 5. Nad odločitvijo so bili vidno presenečeni tudi člani skupine, ki so bili ob razglasitvi nagrade šokirani.

Na osmem mestu večne lestvice
Ray Charles je tako prvič v svoji karieri prejel grammyja za najboljši album, prvič po letu 1982, ko je grammyja za Double Fantasy prejel legendarni Beatle John Lennon, pa so nagrado podelili posthumno. Ray Charles je tako v svoji karieri prejel 17 grammyjev, s čimer se je izenačil z irsko zasedbo U2 in glasbenico bluegrassa Alison Krauss na osmem mestu dobitnikov največ grammyjev v zgodovini.

Nagrado je med drugim prejel tudi za duet z Norah Jones (Here We Go Again), najboljši vokalni pop album, najboljšo pop projekt, pri katerem je sodelovalo več izvajalcev, in najboljšo gospel izvedbo (z Gladys Knight).

Kanye obožuje Maroon 5
Največji favorit grammyjev Kanye West je prejel nagrade za najboljšo r & b pesem (You Dont Know My Name), najboljšo rap pesem (Jesus Walks) in najboljši rap album (The College Dropout). Po podelitvi pa je na vprašanja novinarjev odgovoril zelo diplomatsko in dejal, da mu je glasba zasedbe Maroon 5 zelo všeč.

Trije kipci za Alicio
Pevka Alicia Keys je prejela štiri grammyje, s po tremi pa se lahko poleg Westa pohvalita še zasedba U2 in Usher. Alicia Keys je prejela grammyja za najboljšo žensko vokalno izvedbo (If I Ain't Got You), duet (My Boo z Usherjem), pesem (You Don't Know My Name) in album (The Diary Of Alicia Keys), vse v kategoriji r & b. Alicia je bila sicer - tako kot Usher -nominirana v osmih kategorijah, nekoliko presenetljivi nagrajenec za najboljšo pesem (Daughters) John Mayer je tako ob prejemu nagrade dejal, da bo zgornjo polovico nagrade obdržal zase, spodnjo pa bo dal Alicii, saj meni, da si jo je zaslužila.

Kdo ima dvojčka?
Mayer je prejel grammyja tudi za najboljšega vokalnega pop izvajalca, poleg njega pa so po dva kipca domov odnesli še Norah Jones, Loretta Lynn, Prince, Ben Harper in zasedba Green Day, ki je grammyja prejela tudi za najboljši rock album (American Idiot). Med dobitniki nagrade pa je tudi Rod Stewart, ki je grammyja prejel za tradicionalni pop vokalni album (Stardust ... The Great American Songboom Vol. III.).

Bono v spomin na očeta
U2 so nagrado prejeli za najboljšo rock izvedbo in najboljšo rock skladbo (oba grammyja so prejeli za Vertigo). Poleg tega pa je bil nagrajen tudi njihov kratki videoizdelek. Kitarist zasedbe The Edge je grammyja za najboljšo rock izvedbo poklonil svoji hčerki Sian, ki naj bi trpela za levkemijo, na podelitvi pa je zasedba izvedla skladbo Sometimes You Can't Make It On Your Own, ki jo je Bono posvetil spominu na svojega očeta, ki je umrl pred nekaj leti. Usherjev album Confessions je bil nagrajen za najboljši sodobni r & b album, nagrado pa je Usher prejel še za najboljše sodelovanje rap in pete glasbe (skladba Yeah! z Lil Jon & Ludacris).

Brez ni ostal niti Clinton
Svojega drugega grammyja je prejel tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je nagrado prejel v kategoriji najboljše govorjene besede, in sicer za svoje spomine, zbrane v delu My Life.

Med nominiranci v kategoriji polke sta bila tudi ameriška Slovenca Valter Ostanek in Gaylord Klančnik, ki pa sta ostala brez kipca, saj je nagrada za najboljšo polko pripadla teksaški skupini Brave Combo.

Podelitev nagrad je minila brez napol pričakovanih incidentov, nekoliko presenetljivo se je ob nastopu zasedbe Green Day, ki so izvedli politično angažirano pesem American Idiot, njihov pevec Billie Joe Armstrong cenzuriral kar sam in pogoltnil nekaj besed, ki naj ne bi bile primerne za širšo javnost.

Najbolj pretresljiv in melodramatičen trenutek
Za najbolj pretresljiv nastop so označili duet Joss Stone in Melisse Etheridge, ki sta zapeli pesem Janis Joplin Piece Of My Heart. Melissa Etheridge se namreč bojuje z rakom na prsih, občinstvo pa je njuno izvedbo pesmi navdušeno sprejelo.

Med izvajalci, ki so nastopili na podelitvi, so bili tudi skupina Beach Boys, Stevie Wonder, Steven Tyler (Aerosmith), Brian Wilson in country pevec Tim McGraw. Za najbolj melodramatičen nastop pa so označili duet Jennifer Lopez in Marca Anthonyja, ki sta zapela v španskem jeziku.

Seznam vseh nagrad in nagrajencev - teh je več kot sto - si lahko ogledate tukaj.