Arctic Monkeys so brez vsakih težav premagali drugouvrščenega Richarda Ashcrofta, ki je prodal 75 tisoč plošč - to bi bilo, če ne bi bilo Arctic Monkeys, dovolj za zmago. Foto:
Arctic Monkeys so brez vsakih težav premagali drugouvrščenega Richarda Ashcrofta, ki je prodal 75 tisoč plošč - to bi bilo, če ne bi bilo Arctic Monkeys, dovolj za zmago. Foto:
Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Naslovnica najbolj iskanega albuma ta hip.

Zasedba Arctic Monkeys je 23. januarja izdala album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not in že prvi dan je bilo jasno, da bodo postali resna konkurenca tudi precej bolj uveljavljenim glasbenikom. V prvem dnevu so prodali skoraj 120 tisoč plošč, še zdaj pa ljudje pokupijo več njihovih plošč kot vseh ostalih, ki so v tem trenutku na lestvici dvajsetih najbolj iskanih, skupaj. Število prodanih plošč je naraslo na 360 tisoč in Arctic Monkeys so uradno postali nosilci britanskega rekorda za najhitrejšo prodajo prvega albuma; iz rok so ga izpulili skupini Hear'Say in albumu Popstars.

Se beatlomanija lahko ponovi?
Predstavnik verige glasbenih trgovin HMV je že izjavil, da je naval na vse, kar diši po skupini iz Sheffielda, v njihovih prodajalnah tolikšen, da vse skupaj spominja že na evforijo, ki so jo v šestdesetih povzročili The Beatles. Pri vsem skupaj je zanimivo predvsem to, da še pred nekaj tedni skupine ni poznal skoraj nihče; medijski analitiki pravijo, da jim je večino oboževalcev uspelo "rekrutirati" prek spleta, kjer kroži ogromno njihove glasbe (skupina je leta 2003 na koncertih delila brezplačne kopije svojega demo albuma, ki se je zdaj spet pojavila).

Britance so Arctic Monkeys do nakupa v tako velikem številu pripravili s pičlima dvema singloma: najprej je bil tu I Bet You Look Good On The Dancefloor, prejšnji teden pa mu je sledil še When The Sun Goes Down. Skladba se je sicer povzpela na prvo mesto lestvice, a jo je z njega že kmalu zrinila Nasty Girl, plod sodelovanja Nellyja, P. Diddja in pokojnega Notorious B.I.G.-a.

Jarvis jim privošči uspeh
"Opic" ne more prehvaliti niti njihov glasbeni kolega iz domačega Sheffielda, Jarvis Cocker, ki je bil na začetku devetdesetih s skupino Pulp eden zastavonoš britanskega popa, ki je preplavil svetovno glasbeno sceno "Njihov uspeh je tako pomemben, ker se jim zanj niti ni bilo treba pretirano truditi - ljudi so pritegnili z glasbo, in ne s preračunanim napadom na medije."