Foto:
Foto:
Amy Winehouse
Čeprav se v svoji pesmi Rehab glasno upira spopadu s težavami z alkoholom in mamili, se je težavna, a zelo nadarjena Amy menda le odločila zanj. Foto: EPA
Damon Albarn
Albarn ima vsekakor navdih: (bil) je vodja ene najuspešnejših britanskih skupin vseh časov - Blur, soustanovitelj projekta Gorillaz, soloizvajalec in zdaj je vodja The Good, the Bad and the Queen. Foto: EPA

A so se morale "Arktične opice" zadovoljiti "zgolj" z najpomembnejšo nagrado večera. Tisto za najboljši album (lani so jo Arctici dobili za prvenec Whatever People Say I Am, That's What I'm Not) jim je namreč "speljala" težavna souldiva Amy Winehouse za Back to Black, za najboljše nastope v živo pa so spet, tako kot lani, priznanje dobili rockerji Muse, ki v torek prihajajo v zagrebški Dom sportova.

Q-jevo nagrado za najboljšo pesem leta so dobili Manic Street Preachers za Your Love Alone is Not Enough, najboljši video pa je Ruby, zasedbe Kaiser Chiefs. Najboljši novi izvajalci so postali The Enemy, preboj leta pa je uspel pevki Kate Nash.

Počastitev velikih karier velikih glasbenikov
Popoldanska prireditev v londonskem hotelu Grosvenor House je nekaterim velikim imenom prinesla tudi priznanja za njihove karierne dosežke.

Za pisanje pesmi so odlikovali Billyja Bragga, islandski postrockerji Sigur Ros pa so bili pohvaljeni za inovativne dosežke na področju zvoka. Nagrado za življenjske dosežke so podelili nekdanjemu kitaristu Smithsov Johnnyju Marru, Q-jeva legenda pa je postal nekdanji vodja legendarnih Stone Roses, Ian Brown. Ikona leta je sir Paul McCartney, idol leta Kylie Minogue, (med drugim) nekdanji vodja Blurov Damon Albarn pa je v roke dobil priznanje za navdih.

Glasbena revija Q, ki letos praznuje 21. rojstni dan, je nagrado za pesem, ki je postala prava "klasika", podelila skupini Stereophonics za Local Boy in the Photograph, nagrado za "klasični" album pa skupini The Verve za Urban Hymns.

Nagrado za zasluge je dobil ameriški pevec in pisec pesmi Ryan Adams, pokojni Tony Wilson, ustanovitelj manchestrske založbe Factory Records, pa je bil razglašen za Q-jevega junaka.

Burno dogajanje v zakulisju
Odkar so nagrade revije Q leta 1990 začeli podeljevati, so postale ene najpomembnejših in najbolj medijsko pokritih britanskih glasbenih priznanj, veliko k temu je prispevalo tudi bolj ali manj divje obnašanje zvezdnikov, ki se (radi) udeležujejo dogodka.

Eden izmed najbolj razvpitih dogodkov v zadnjih letih se je zgodil na podelitvi nagrad leta 2004, ko je Elton John Madonno obtožil goljufanja oboževalcev s playbackom, in to potem, ko je bila nominirana za najboljšo izvajalko v živo.

A. K.