Syd Barrett je navdihnil vrsto britanskih glasbenikov, ki so v naslednjih letih oblikovali pop- in rocksceno. Foto:
Syd Barrett je navdihnil vrsto britanskih glasbenikov, ki so v naslednjih letih oblikovali pop- in rocksceno. Foto:
David Bowie
David Bowie je v šestdesetih navdušeno obiskoval koncerte Syda Barretta. Foto: EPA
Pink Floyd
Pink Floyd so se med vodilna imena rocka prebili ravno v času, ko so preigravali Barrettove pesmi. Foto: EPA

Med prvimi, ki so potrdili izjemnost dela izvirnega člana skupine Pink Floyd, je bil David Bowie, ki je izjavil, da je bil Syd Barrett njegov največji navdih v prvih letih njegove glasbene kariere. Bowieju gre verjeti, saj je s Sydom Barrettom povezana tudi Bowiejeva odločitev, da po dveh letih 'postopanja v ozadju' spet stopi na koncertni oder.

Barrett 'zakrivi' Bowiejevo vrnitev na oder
Konec maja se je namreč pridružil Davidu Gilmourju - torej prav tistemu, ki je po Barrettovem odhodu iz skupine Pink Floyd zasedel kitaristovo mesto - na nastopu v londonski dvorani Royal Albert Hall. Koncert, na katerem je Gilmour predstavljal svoj zadnji album On an Island. David Bowie je zapel povsem prvi singel Pink Floydov. To je skladba Arnold Layne, katere avtor je seveda Barrett in ki je že ob samem začetku kariere Pink Floydov nakazala, da imamo tokrat opraviti s prav posebnim piscem pesmi. Barrett je eno njegovih sicer najbolj melodičnih pesmi opremil z za tedanji čas zelo spornim besedilom. 'Naslovni lik' Arnold Layne namreč uživa v nošenju ženskih oblačil.

Ohranjal je pristno angleščino
Bowie je izrazu svoje užaloščenosti ob Barrettovi smrti dodal nekaj vtisov s svojih obiskov Barrettovih nastopov: "Nekaj Barrettovih nastopov v londonskih klubih UFO in Marquee v šestdesetih bo za zmeraj ostalo zapisanih v mojem spominu. Bil je izjemno karizmatičen in neverjetno izviren pisec pesmi." Bowie pa je Barrettu pripisal še eno prav posebno zaslugo. Ohranjanje čiste angleščine. Dejal je, da je Barrett edini Britanec poleg Anthonyja Newleyja, ki rock ali pop poje z britanskim naglasom. David Bowie pa ne obžaluje le izgube izjemnega umetnika, ampak tudi to, da je Barrett odšel, še preden je sam dobil priložnost za osebno srečanje z njim.

V dneh po smrti Syda Barretta, ki sicer od začetka sedemdesetih ni več izdal albuma svežih posnetkov, so vpliv njegove glasbe na svoje delo med drugim potrdili tudi Graham Coxon, ki se je po sodelovanju s skupino Blur odločil za samostojno pot, Guya Garveyja iz skupine Elbow in Jimija Goodwina iz zasedbe Doves.