Bodo znali Rolling Stones prepričati kitajske uradnike, da njihov nastop ne more pokvariti kitajskega naroda? Foto: EPA
Bodo znali Rolling Stones prepričati kitajske uradnike, da njihov nastop ne more pokvariti kitajskega naroda? Foto: EPA
Rolling Stones
Rolling Stones so že dvakrat zaman skušali nastopiti na Kitajskem. Foto: EPA
Rolling Stones
Rolling Stones
Za koncert Stonesov na Kitajskem vsaj na videz ne vlada prav veliko zanimanje. Foto: EPA

Za zdaj vse kaže, da jutrišnji koncert bo, a izkušnje starost rocka dokazujejo, da lahko muhasti kitajski uradniki nastop odpovedo tudi le nekaj ur pred predvidenim začetkom. Cenzorji namreč še vedno premlevajo, katerih pesmi, ki naj bi bile preveč vulgarne za občutljive Kitajce, Rolling Stonesi ne bodo smeli zaigrati. Pravzaprav je malo verjetno, da cenzorji ne bi skušali vsaj malo prikrojiti programa za kitajsko občinstvo. To mora večino časa še vedno poslušati osladne balade, ki obvladujejo glasbeni program domačih radijskih postaj.



Čakanje do zadnjega trenutka
Pred tremi leti so sicer Kitajci Stonesom zagotovili, da koncerta bosta, seveda pa si niso mogli kaj, da se ne bi vmešali v seznam pesmi, ki so jih staroste rocka preigravale na tedanji svetovni turneji. Tedaj so Rolling Stonesom prepovedali igrati pesmi Honky Tonk Woman, Brown Sugar, Let's Spend the Night Together in Beats of Burden.

Čeprav naj bi Kitajska v zadnjih letih doživela neverjetno preobrazbo na gospodarskem področju, pošteno pa naj bi se spremenil tudi način življenja Kitajcev, pa oblast še vedno vlada s trdo roko in cenzura obvladuje celoten trg kulturno-umetniških izdelkov. Zato lahko Rolling Stonesi kljub odpiranju Kitajske zahodnim vplivom tudi tokrat pričakujejo, da jim bo "sel" kitajskih cenzorjev v roke potisnil ljubek seznam "pokvarjenega materiala".

Kako priljubljeni so Rolling Stonesi
Čeprav veljajo Rolling Stonesi za skoraj največje "še aktivne" rokerske zvezde, pa jih Kitajci morda vendarle ne pričakujejo tako težko, kot bi si Stonesi "zaslužili". Kako bi si sicer lahko razložili to, da samo dan pred napovedanim koncertom Stonesom še ni uspelo razprodati dvorane, v katero se lahko nagnete 8.500 ljudi. In to jim ni uspelo niti v večmilijonskem Šanghaju, ki sicer velja za najbolj zahodnjaško in za tuje ku lturne vplive dovzetno kitajsko mesto, poleg tega pa v mestu ni malo novopečenih milijonarjev, ki jim ne bi smelo biti pretežko odšteti niti 370 ameriških dolarjev. Toliko namreč stanejo najdražje vstopnice, medtem ko je cena vstopnic za "navadno rajo" zmernih 37 dolarjev.

Nesrečno znamenje?
Samo pred nekaj dnevi je kitajsko-ameriške kulturne odnose pretresel nov primer zagrizenega kitajskega ohranjanja kulturne samobitnosti. Po samo eni izdaji so ukinili kitajsko različico ameriške glasbene revije Rolling Stone. Uradna razlaga je krivdo za neljubi dogodek naprtila kar nadobudnim ameriškim novinarjem in založnikom, ki da si niso priskrbeli vseh potrebnih dovoljenj (in teh potrebujete celo kopico, če želite na Kitajskem ustanoviti podjetje ali izdajati revijo). Vsem pa je jasno, da kitajsko oblast zmotilo preveč "svobodno" razpravljanje avtorjev člankov v reviji o političnih in družbenih temah. Rolling Stonesi lahko le upajo, da ukinitev revije z imenom, zelo podobnim njihovemu, ni nesrečno znamenje.