Depeche Mode, ena redkih skupin, ki ji je uspelo preživeti v (skoraj) neokrnjeni postavi: vsi trije trenutni člani (Dave Gahan, Martin Gore in Andrew Fletcher) so v skupini že od njene ustanovitve leta 1980. Foto:
Depeche Mode, ena redkih skupin, ki ji je uspelo preživeti v (skoraj) neokrnjeni postavi: vsi trije trenutni člani (Dave Gahan, Martin Gore in Andrew Fletcher) so v skupini že od njene ustanovitve leta 1980. Foto:
Dave Gahan
Dave Gahan: 'Nikoli nisem razumel, zakaj se zdi naša glasba ljudem tako depresivna.' Foto: B. Okorn, arhiv Temma-x

"There are times when I feel / I'd rather not be the one behind the wheel ..." so peli daljnega leta 1987. Kako torej zveni, če krmilo prevzamejo drugi?

Za ponedeljek je napovedan uradni izid kompilacije Remixes 2: '81-'11, zbirke remiksov, ki zaobjema celotno kariero "botrov elektra" Depeche Mode - od Speak And Spell (1981) do predlanskega Sounds Of The Universe. (Dvojka je v naslovu zato, ker je leta 2004 izšel že plošček Remixes: '81-'04). Ob tej priložnosti bodo v Klubu MGL že nocoj pripravili glasbeni večer v režiji DJ-jev Thor, Klinge in Mateva. Na "jedilniku" bo seveda predvsem glasba slavljencev večera, pa tudi njihovih vrstnikov in sodobnikov, od Kraftwerk do Patenbrigade: Wolff, od VNV Nation do The Knife. Zabava se začne ob 21.00.

Ne zgolj nepotrebne vaje iz sloga
Album Remixes 2: 81-11 bo izšel v dveh različnih CD-formatih (kot enojni in trojni album), kot 6x12 LP box set ter kot digitalni download. "V nasprotju s podobnimi projekti, ki se radi sprevržejo v vajo iz samozadovoljnega egotripanja, večina sodelavcev pri R2: 81-11 ne grmadi odvečnega, ampak pesmi sleče do okostja," v nedavni recenziji albuma piše glasbena revija BlackBook, ki kot vrhunce izpostavi prenovljene uspešnice Only When I Lose Myself (Dan The Automator), Never Let Me Down Again (Digitalism) in Behind The Wheel (Vince Clarke).

Clarke in Wilder z bendom zakopala bojni sekiri
Seznam sodelujočih je natrpan z vsem od velikih imen (Röyksopp, Eric Prydz, UNKLE, Trentemøller) do presenetljivih prispevkov (Peter Bjorn and John), svoj lonček pa sta pristavila tudi nekdanja člana zasedbe Vince Clarke in Alan Wilder, ki do zdaj za svoje nekdanje kolege še nikoli nista uradno remiksala skladb. (Clarke se je "spopadel" z Behind The Wheel, Wilder pa z In Chains z njihovega zadnjega albuma).

Poleg vseh pričakovanih uspešnic (Personal Jesus je za to priložnost dobil kar tri nove preobleke - The Stargate Mix, Alex Metric Remix Edit in Sie Medway-Smith Remix) je na albumu tudi nekaj zanimivih arhivskih kuriozitet, na primer Tora! Tora! Tora! (Karlsson And Winnberg) in Puppets (Röyksopp).

Njihovo mesto v zgodovini je zagotovljeno
Depeche Mode, ki jih je glasbena avtoriteta, britanska revija Q, oklicala za "najuspešnejši elektronski bend vseh časov", svoj naslov branijo z enajstimi studijskimi albumi, več kot 100 milijoni prodanih ploščkov in z 48 singli na britanski lestvici. Njihov vpliv seže daleč: prirejali so jih vsi od Johnnyja Casha do Marilyna Mansona in Rammstein, njihov video za Enjoy the Silence je navdihnil Coldplay (Viva la Vida), za svoje vzornike pa jih navaja tudi mlajša generacija, kot sta, denimo, Brandon Flowers ("Albuma Some Great Reward in Songs of Faith and Devotion sta me kot oblikovala kot osebnost, še preden sem sploh napisal svojo prvo pesem.") in Rihanna. Pred nekaj leti je The New Yorker v svoji analizi britanskih vplivov na ameriško glasbo prav Depeche Mode izpostavil kot "verjetno zadnji resni vpliv, ki se zdi z minevanjem časa še toliko pomembnejši".