Prince, ki je sicer bil multiinstrumentalist v pravem pomenu te besede, je bit tako izvrsten kitarist, da je nekoč Eric Clapton na vprašanje, kako je biti najboljši kitarist na svetu, odvrnil:
Prince, ki je sicer bil multiinstrumentalist v pravem pomenu te besede, je bit tako izvrsten kitarist, da je nekoč Eric Clapton na vprašanje, kako je biti najboljši kitarist na svetu, odvrnil: "Ne vem, vprašajte Princea." Foto: Reuters

Režiser in producent dokumentarnih filmov Ezra Edelman se je režije šestdelnega dokumentarca o Princeu (1958–2016) lotil pod okriljem Netflixa. 49-letni filmar je sicer najbolj znan po dokumentarcu O. J.: Made in America o O. J. Smipsonu, ki mu je leta 2017 med drugim prinesel oskarja za najboljši dokumentarni film. A se s filmom o enem največjih glasbenikov našega časa očitno ne bo uspel proslaviti, saj naj bi produkcija zašla v slepo ulico, je prvi poročal portal Puck.

Sorodna novica Nenadoma umrl legendarni glasbenik Prince

Dokumentarec o Princeu brez njegove glasbe?
Prvotni dogovor o nastanku dokumentarca so sklenili Netflix in predstavniki ameriškega podjetja za finančne storitve Comerica, ki je začasni izvršitelj pokojnikovega premoženja. Nekaj dni po glasbenikovi smrti je bilo namreč razkrito, da ni imel oporoke, zaradi česar bo o dedičih in njihovih deležih odločalo sodišče.

Ezra Edelman je bil za dokumentarec izbran kot zamenjava prvotne režiserke Ave DuVernay, s čimer je dobil obsežen dostop do Princeovih arhivov. Glede na dogovor naj bi šlo za šesturno dokumentarno serijo, vendar se je Edelman odločil za devet ur, s čimer je kršil dogovor, kar pa je domnevno omogočilo skrbnikom zapuščine, da mu odrečejo glasbene pravice. Četudi Netflixu in Edelmanu ni odrečena pravica do končne različice filma, bi se dokumentarec o Princeu brez njegove glasbe ne le spoprijel z nepremostljivimi ustvarjalnimi in komercialnimi ovirami, ne nazadnje ne bi imel pravega smisla.

"Ne gre za razkritja uporabe drog ali zadev glede spolnosti"
Podrobnosti glede domnevnih "dramatičnih" faktografskih netočnosti niso znane, a je neimenovani vir vztrajal, da "ne gre za razkritja uporabe drog ali zadev glede spolnosti." Skrbniki zapuščine so po pisanju Varietyja trdnega mnenja, da so v dokumentarcu nekateri dogodki "senzacionalizirani" in da dejstva niso ustrezno preverjena, vendar naj bi Edelman nasprotoval tem trditvam. Sicer je po drugi strani več virov izjavilo, da gre bolj za vprašanje "nadzora" in da skrbniki zapuščine menijo, da dokumentarec ni zadosti pozitiven. Po pisanju Pucka pa Edelman naj ne bi bil zainteresiran za skrajšano verzijo filma.

Prince, z rojstnim imenom Prince Rogers Nelson, je pod več umetniškimi imeni posnel 39 studijskih albumov. V svoji karieri je prodal več kot 100 milijonov nosilcev zvoka in prejel osem grammyjev in en zlati globus, vključili pa so ga tudi v dvorano slavnih rock'n'rolla. Glasbena revija Rolling Stone ga je uvrstila na 27. mesto med 100 največjimi ustvarjalci vseh časov.