Pianist slovi kot kontroverzna oseba z zvezdniškimi muhami. Foto: Kulturni dom NG
Pianist slovi kot kontroverzna oseba z zvezdniškimi muhami. Foto: Kulturni dom NG
Zaradi velikega zanimanja za koncert so v Cankarjevem domu napovedali dva večera Iva Pogorelića. Foto: MMC RTV SLO
Njegova svetovna slava se je začela leta 1981 z nastopom na tekmovanju v Varšavi. Foto: EPA

Hrvaški pianist svetovnega slovesa Ivo Pogorelić s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko En Shaa v Cankarjevem domu zaradi velikega zanimanja ne bo nastopil enkrat, ampak kar dvakrat: po 5. bo nastop ponovil še 6. decembra ob 20.00 v Gallusovi dvorani.

Po petih letih se je svetovno znani pianist v jesenskem sklopu 52. koncertne sezone Simfoničnega orkestra RTV Slovenija vrnil v Cankarjev dom s Koncertom Rahmaninova za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18 ter Simfonijo št. 2 v e-molu, op. 27.

Pogost gost
Prvič je v Beogradu rojeni pianst pri nas nastopil leta 1981 v Cankarjevem domu in od takrat dalje velja, da se rad vrača v Slovenijo. Nazadnje je gostoval leta 2005, ko je imel v Novi Gorici ekskluzivni recital ob 25-letnici tamkajšnjega Kulturnega doma, igral pa je dela Chopina, Skrjabina in Rahmaninova. Predtem se je v spomin koncertnih obiskovalcev vtisnil že kar ekscentrični koncert v Hali Tivoli leta 1994. Takrat je Pogorelić želel za nižjo ceno kart ponuditi širši javnosti klasičen klavirski recital.

Ekscentričnost
Pravzaprav se pianista pogosto drži oznaka ekscentričen. Pozornost občinstva je vzbudil že s prvim koncertom v Cankarjevem domu, ko je prišel na oder v počasnem ritmičnem taktu korakov v popolni temi. Ko se je prižagala luč, je za klavirjem sedel mlad pianist v belem fraku z belimi rokavicami, ki jih je snel, odložil na črn klavir in virtuozno odigral koncert.

Svetovna kariera
Glasbeno pot je Pogorelić začel pri sedmih letih, pri dvanajstih je odšel v Moskvo, kjer je študiral na Konservatoriju P. I. Čajkovskega. Leta 1976 je prišel v razred Alize Kezeradze, ki ga je usodno zazanomovala ne le na umeteniškem, ampak tudi na ljubezenskem področju kot njegova soproga. Nase je prvič opozoril leta 1980, svetovno slavo in zvezdništvo pa je dosegel leto pozneje, ko je na tekmovanju v Varšavi s politično sporno izvedbo Chopina navdušil občinstvo in razdelil žirijo, ki ga je izločila iz tekomovalnega finala.

Leta 1981 je tudi prvič nastopil v newyorškem Carnegie Hallu, čemur so sledili mnogi nastopi na vseh večjih odrih po ZDA, Kanadi, Evropi, Avstraliji, na Japonskem, v Južni Ameriki in v Izraelu. Igral je z vodilnimi svetovnimi orkestri, tudi z Berlinskimi, Dunajskimi in Losangeleškimi filharmoniki, Bostonskimi in Londonskimi simfoniki, njegovi koncerti pa so redno razprodani.

Dobrodelje
Vendar pa kontroverzni pianist, ki ne dopušča nikakršnega fotografiranja in snemanja svojih koncertov, to velja tudi za tokratna gostovanja v Cankarjevem domu, deluje tudi dobrodelno. V devetdesetih je s svojimi koncerti pogosto zbiral denar za BiH, leta 1998 pa ga je Unesco imenoval za prvega ambasadorja dobre volje.

Pogorelić je znan po tehnično dovršenih in drznih klavirskih interpretacijah, v katerih dosledno uresničuje svoje notranje vizije. Zelo priljubljena je njegova izvedba romantičnega Drugega klavirskega koncerta S. Rahmaninova, ki ga bo po besedah organizatorjev nedvomno zaigral.