Člani skupine Gorillaz se bodo iz animiranih likov preobrazili v holograme. Foto: Dallas
Člani skupine Gorillaz se bodo iz animiranih likov preobrazili v holograme. Foto: Dallas
Damon Albarn
Kadar želi nastopati v živo, se Damon Albarn vrne k matični skupini Blur. Foto: EPA

Posebnost glasbenega projekta, za katerim stojita avtor glasbe in besedil Damon Albarn in animator Jamie Hewlett, je, da člani ne nastopajo v živo, v videospotih pa jih nadomeščajo Hewlettovi animirani liki. Ravno zato je novica o svetovni turneji skupine Gorillaz presenetljiva.

Hologrami, nadarjeni za glasbo
Tudi tokrat pa se glasbeniki ne bodo pojavili na odru. S pomočjo najnovejše računalniške tehnologije bodo izdelali tridimenzionalne hologramske podobe, ki bodo med koncertom skakale po odru. Čeprav skupini Gorillaz ne primanjkuje glasbenega materiala za zabavanje svojih oboževalcev v živo, pa turneje preprosto ni mogoče pripraviti prej kot leta 2007. Izdelava tridimenzionalnih hologramov je namreč tehnično zelo zahtevna, dodobra pa lahko izprazni tudi naročnikov bančni račun.

Na razkritje skrivnosti, kako bodo izgledali hologramski koncerti, pa ne bo treba čakati do leta 2007. Že konec oktobra bodo Gorillaz namreč predstavili delček koncertnega nastopa.

Je to sploh koncert?
Gorillaz se sicer še niso odločili, ali bodo tudi sami popotovali po svetu in nastop animacij na odru pospremili z živo glasbo, ki jo bodo izvajali v zakulisju, ali pa bodo nastop posneli vnaprej in nato le na vsakem "nastopu" zavrteli posnetek. Gorillaz pa vendarle niso popolni novinci v svetu nastopov v živo. Leta 2002 so namreč že nastopili v živo. Na podelitvi glasbenih priznanj Brit Awards so namreč zaigrali v zaodrju, na odru pa so jih predstavljali liki iz videospotov. Vsak od petih likov je nastopil na svojem ekranu.