Franz Ferdinand so na zadnji podelitvi MTV-jevih nagrad pometli s konkurenco. Foto:
Franz Ferdinand so na zadnji podelitvi MTV-jevih nagrad pometli s konkurenco. Foto:
Franz Ferdinand na koncertu v Islingtonu.

Franz Ferdinand so svoj krst pred ruskim občinstvom v četrtek prestali v St. Peterburgu, nato pa so v soboto nastopili še v znamenitem moskovskem klubu B2, kamor se je nagnetlo več kot tisoč glasbenih navdušencev. Vstopnice za oba nastopa so bile razprodane že pred dobrim mesecem dni.

Četverica je predstavila predvsem pesmi s svojega samonaslovljenega prvenca, med katere pa se je vrinilo kar nekaj doslej še nikoli slišanih skladb. Svojo prvo koncertno izvedbo so na primer doživele skladbe What You Meant, Radio, You Could Have It, I'm Your Villain, Evil And A Heathen in Robert Anderson Is Christ.

Njihov čas je dragocen
Izboru manj znanih oziroma novih pesmi je verjetno botrovalo to, da so Franz Ferdinand prav v teh dneh osredotočeni predvsem na pisanje pesmi za svoj drugi album. Ker se jim tako mudi v snemalni studio, so odpovedali tudi svoje junijske nastope v Estoniji, Latviji in Islandiji.

Na koncertih pa kljub vsemu nista manjkali niti uspešnica Michael niti pesem Love And Destroy, ki je za koncerta v Rusiji še posebej primerna. Njen nastanek je namreč navdihnil roman Mojster in Margareta ruskega pisatelja Mihaila Bulgakova.

Dokaz, da so Ferdinandi Ruse navdušili, je izjava tamkajšnjega najvplivnejšega glasbenega kritika, Andreja Trojckega, ki je zapisal, da so Škotje "za The Beatles in Nirvano tretja najboljša skupina vseh časov".