Geldof in Bono sta se udeležila letošnjega srečanja G-8. Foto: EPA
Geldof in Bono sta se udeležila letošnjega srečanja G-8. Foto: EPA
Projekt Live 8 si je prizadeval za odpis dolgov najrevnejšim državam sveta. Foto: EPA

Na stavnicah sta se povzpela na tretje mesto, razmerje za stavo nanju pa je 7 : 1. Za Nobelovo nagrado za mir, katere dobitnika bodo razglasili 7. 10., je nominiranih 199 ljudi, na tretje mesto pa sta se z razmerja 66 : 1 glasbenika povzpela, ko ju je med svojimi favoriti omenil vodilni norveški komentator nagrad.

Lani so nagradili okoljevarstvenico
Ovira pri odločitvi zanju bi bila lahko 60-letnica napada na Hirošimo in Nagasaki, zato bi lahko nagradili tiste, ki se bojujejo proti jedrskemu orožju. Zanje so se podeljevalci nagrade odločili tudi ob prejšnjih obletnicah nagrad, leta 1985 in 1995. Proti glasbenikoma govori tudi lanska nagrajenka, kenijska okoljevarstvenica Wangari Maathai. Odločitev zanjo je zbudila številne izbruhe navdušenja in negodovanja, zato nekateri analitiki menijo, da podeljevalci s svojo odločitvijo letos ne bodo želeli dvigniti toliko prahu.

Razširimo meje definicije
A če bo odbor želel pokazati, da je odprt za različne predloge in da želi razširiti definicijo prizadevanj za mir, se prav lahko zgodi, da bosta eno od najbolj prestižnih svetovnih nagrad prejela prav glasbenika, ki se že več kot 20 let borita proti revščini po svetu, še posebej v Afriki. Letos julija je Geldof organiziral tudi projekt Live 8, s katerim si je prizadeval za odpis dolgov najrevnejšim državam sveta.

Bo Mandelov namig dovolj?
Namig podeljevalcem, da bi lahko tudi priljubljenim glasbenikom podelili nagrado za mir, pa je dal tudi Nelson Mandela, ki je Geldofa in Bona povabil na koncert, s katerim so opozarjali na posledice aidsa in možnosti preprečevanja njegovega širjenja.