Nastopajočoim na koncertu Live Aid leta 1985 je uspelo zbrati več kot 100 milijonov dolarjev. Foto:
Nastopajočoim na koncertu Live Aid leta 1985 je uspelo zbrati več kot 100 milijonov dolarjev. Foto:
Organizacija koncerta Live Aid je Bobu Geldofu pomagala do naziva plemiški sir. Foto: Reuters
Nastop skupine U2 na koncertu Live Aid je bil eden od od prvih dobrodelnih podvigov Bona.
Podobe sestradanih otrok so leta 1984 pretresle Britance. Foto: EPA

Idejna očeta dvodelnega koncerta Midge Ure in Bob Geldof sta dobrodelno prireditev organizirala, da bi zbrala čim več denarja, s katerim bi lahko vsaj malo ublažili posledice hude suše, ki je Etiopijce pahnila v lakoto. Koncert je bil velik uspeh, saj se je v blagajno nateklo kar več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Uspeh Liv Aida je tudi spodbudil Boba Geldofa, da se je letos lotil organizacije podobne prireditve, koncerta Live 8.

Koncert na londonskem Wembleyu je obiskalo 72.000 ljudi, v Philadelphiji se je zbralo 90.000 obiskovalcev, po televiziji pa naj bi si ju ogledalo 1,5 milijarde ljudi.

Smetana priljubljene glasbe 80. let
Osrednje zvezde londonskega dogodka so bili U2, David Bowie, Queen, Brian Ferry, Ultravox, Spandau Ballet, Status Quo in skupina Boba Geldofa Boomtown Rats. V Philadelphijo pa so največ ljudi zvabili Neil Young, Robert Plant, Duran Duran, Mick Jagger, Bob Dylan in Tina Turner.

Za glasbenike je bil dogodek tudi vir navdiha za nove stvaritve. V spomin na koncert sta nastali pesmi One Vision skupine Queen in The Tide is Turning Rogerja Watersa.

Kolesje je zavrtel BBC-jev dokumentarec
V organizacijo koncerta sta se Midge Ure in Bob Geldof podala predvsem zaradi velikega uspeha singla Do They Know It's Christmas, ki so ga vodilni britanski in irski pevci rocka in popa posneli decembra 1984. Pesem je postala velika uspešnica, saj so jo prodali v kar 50 milijonih izvodov. Za snemanje dobrodelne "himne" pa sta se Geldof in Ure odločila zaradi BBC-jevega dokumentarnega filma, ki je oktobra 1984 v domove Britancev prinesel podobe sestradanih prebivalcev Etiopije.

Brez kritik ni šlo
Čeprav je organizatorjem koncerta uspelo zbrati več denarja, kot si je kdor koli upal napovedati pred dogodkom, pa tudi Live Aid ni mogel brez kritik. Skupina Chumbawamba je leta 1986 izdala album z naslovom Pictures of Starving Children Sell Records (Slike lačnih otrok prodajajo plošče), do prireditve pa je bil kritičen tudi znani ameriški televizijski voditelj Bill O'Reilly. Ta je letos izjavil, da je velik del zbranega denarja padel v roke etiopskega diktatorja Mengistuja Haileja Mariama in njegove vojske.