Na evropski Grand Prix v zborovskem petju odhaja komorni zbor Ave, ki deluje od leta 1984. Foto: www.kz-ave.si
Na evropski Grand Prix v zborovskem petju odhaja komorni zbor Ave, ki deluje od leta 1984. Foto: www.kz-ave.si

Petčlanska mednarodna žirija 10. tekmovanja se je kljub delitvi prvega mesta odločila, da se bo finala zmagovalcev zveze tekmovanj za evropski Grand Prix v zborovskem petju, ki bo 2010 v baskovski Tolosi, udeležil slovenski komorni zbor Ave. Za zbor, ki ga vodi Andraž Hauptman, so se odločili zato, ker je ta zmagal kar v dveh od treh kategorij. Zbor je bil najboljši tako v prostem programu kot v tekmovanju za veliko nagrado, medtem ko je prvouvrščeni zbor iz Španije zmagal le v obveznem programu.

V Mariboru, ki je bil lani sprejet v zvezo šestih tekmovanj za veliko nagrado Evrope, je letos skupaj tekmovalo 12 zborov iz desetih držav, in sicer Finske, Indonezije, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Romunije, Španije, Švedske in Slovenije. Tretjo nagrado so podelili zboru Batavia Madrigal Singers iz Indonezije.

O najboljših je presojala komisija v sestavi Anders Eby iz Švedske, Valerie Fayet iz Francije, Mate Szabo Sipos iz Madžarske ter Stojan Kuret in Urša Lah iz Slovenije.

Uspehi slovenskih zborov
Na evropskem Grand Prixu se je dvakrat, leta 2002 in 2008, z zmago izkazal APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Da kotira slovensko zborovstvo visoko na zborovskem zemljevidu sveta, pa ne nazadnje dokazuje tudi APZ Univerze na Primorskem, ki si je pripel vstopnico za veliki finale maja v francoskem Toursu. Primorski pevci z zborovodjem Ambrožem Čopijem so lani zmagali v bolgarski Varni.

V krogu tekmovanj za Grand Prix so poleg Tolose, Toursa, Varne in zdaj Maribora še Arezzo, Debrecen in Gorica.