Med dobitniki srebrnih plaket je tudi pevska šola Carmina Slovenica. Foto: Žiga Koritnik/Carmina Slovenica
Med dobitniki srebrnih plaket je tudi pevska šola Carmina Slovenica. Foto: Žiga Koritnik/Carmina Slovenica

Srebrne plakete Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za leto 2008 pa so v Slovenski filharmoniji podelili Ivu Jelerčiču, Petru Militarevu, Stanku Wakounigu, Zvonki Zupanič Slavec in pevski šoli Carmina Slovenica.

Jakoba Ježa so pri JSKD opisali kot "izredno plodovitega ustvarjalca za najrazličnejše glasbene zasedbe, zavezanega predvsem novi glasbi". Leta 1928 v Boštanju rojeni Jež je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1954. Do leta 1995 je deloval kot redni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Podpisal se je pod mnoga komorna in vokalna, predvsem zborovska dela. Življenjsko skladateljsko delo mu je prineslo tudi Prešernovo nagrado.

Originalne kombinacije vokala in instrumentala
"Njegov opus izkazuje samoniklo osebnost, ki se sicer naslanja na sodobne kompozicijske vzore, vendar jih podreja svojim lastnim vsebinsko-izraznim vzgibom. Izredne zvočne učinke dosega z včasih nenavadnimi, a originalnimi kombinacijami vokala in instrumentala. Zelo skrben je pri izbiri besedil; za svoje vokalno-instrumentalne kompozicije rad poseže tudi v slovensko kulturno zgodovino," so še sporočili z JSKD.

V obrazložitvi za dobitnike srebrnih plaket so pri Ivu Jelerčiču zapisali, da prejme priznanje za dolgoletno uspešno delo na področju glasbenih dejavnosti. Peter Militarev je nagrajen za dolgoletno uspešno delo na področju gledaliških dejavnosti, Stanko Wakounig za dolgoletno uspešno delo pri spodbujanju in razvijanju kulturnih dejavnosti in Zvonka Zupanič Slavec za dolgoletno uspešno delo pri spodbujanju in razvijanju kulturnih dejavnosti. Carmina Slovenica pa si po besedah sklada plaketo zasluži za uspešno delo na področju glasbenih dejavnosti in otroške glasbene vzgoje.

M. K.