Makarovičeva je raziskovala oblačilno kulturo na Slovenskem. Foto: Janez Eržen, JSKD
Makarovičeva je raziskovala oblačilno kulturo na Slovenskem. Foto: Janez Eržen, JSKD
Drago Gradišek
Gradišek je za svoje življenjsko delo prejel srebrno plaketo. Foto: Janez Eržen, JSKD

Osrednja slavljenka v Narodni galeriji je bila etnologinja Marija Makarovič, dobitnica zlate plakete za življenjsko delo. Delo Makarovičeve je med drugim pustilo pečat na Slovenskem etnografskem muzeju - v njem je Makarovičeva med letoma 1953 in 1989 delala kot kustosinja -, Slovenskem narodopisnem inštitutu Urbana Jarnika v Celovcu, ki ga je vodila 6 let, in Centru za biografske raziskave v Ljubljani - sodelovala je pri njegovi ustanovitvi.

Neprecenljive raziskave
Marija Makarovič je pripomogla k zbirki znanja o slovenskem kmečkem življenju. Raziskovala je oblačilno kulturo, narodne noše, kmečka gospodarstva pa tudi ljudsko zdravilstvo in pregovore. Žirija je v utemeljitvi izbire nagrajenke zapisala, da je pomen raziskav Makarovičeve neprecenljiv, saj naj bi se zaradi njih povsem spremenila oblačilna podoba skupin na Slovenskem.

Ne pozabimo na zamejce
Prvi iz skupine prejemnikov srebrnih plaket je Drago Gradišek. Hornist, glasbeni pedagog in dirigent se je izkazal s prispevkom k razmahu glasbenega življenja v svojem okolju. Tudi drugi nagrajenec deluje na glasbenem področju. To je glasbeni pedagog, zborovodja in urednik Jožko Kovačič, ki je z delom med Slovenci na Koroškem prispeval k razcvetu kulturnega življenja v slovenski manjšini.

Igralka in prevajalka Breda Pugelj Otrin je žirijo prepričala z delovanjem na gledališkem in plesnem področju, prispevala pa je tudi k razvoju kulturne ustvarjalnosti med mladimi. Nagrajenci so tudi sodelavci Zveze slovenskih kulturnih društev Trst-Gorica-Videm, ki jim je JSKD priznanje dodelil za prispevek k rasti in razvoju kulturnega življenja na tem področju.