Priznanja sklada JSKD bodo podelili v Narodni galeriji v Ljubljani. Foto:
Priznanja sklada JSKD bodo podelili v Narodni galeriji v Ljubljani. Foto:
Marija Makarovič se je med drugim posvečala tudi raziskovanju noš folklornih skupin.
Lani je slovesna podelitev priznanj potekala v prostorih Slovenske filharmonije. Foto: RTV Slovenija
SNG Maribor
Breda Pugelj Otrin je bila med drugim članica Drame SNG Maribor.

Podelili bodo tudi srebrne plakete, ki gredo letos v roke hornistu, glasbenem pedagogu in dirigentu Dragu Gradišku, glasbenemu pedagogu, zborovodju in uredniku Jožku Kovačiču, igralki in prevajalki Bredi Pugelj Otrin ter Zvezi slovenskih kulturnih društev Trst-Gorica-Videm. JSKD bo priznanja za kulturne dosežke v preteklem letu podelil 25. januarja v veliki dvorani Narodne galerije. Lani je zlato plaketo za življenjsko delo na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti prejel Ervin Hartman.

Življenje, posvečeno etnologiji
Prejemnica zlate plakete za življenjsko delo Marija Makarovič je od leta 1953 do leta 1989 delovala kot kustosinja v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, v času med letoma 1993 in 1997 pa je vodila Slovenski narodopisni inštitut Urbana Jarnika v Celovcu. Makarovičeva, ki je tudi soustanoviteljica Centra za biografske raziskave v Ljubljani, se je v svojem delovanju med drugim posvečala tematskim in krajevnim monografskim raziskavam.

Ta predstavljajo za številna okolja do zdaj edino pričevanje o življenju ljudi na Slovenskem od konca 19. do konca 20. stoletja. Podpisala se je pod 47 monografij, več kot 400 znanstvenih in strokovnih člankov, kot urednica pa je sodelovala pri nastanku 29 zbirk in monografij.

Za razmah glasbenega življenja
Po besedah žirije prejme Drago Gradišek srebrno plaketo za dolgoletno delo, ki je pripomoglo k razmahu glasbenega življenja v njegovem okolju in hkrati vzpostavitvi razmer za njegov nadaljnji razvoj. Tako s svojo osebnostjo kot dejavnostjo je Gradišek značilno zaznamoval glasbeno kulturo v Posavju in celotni Sloveniji ter izšolal več generacij odličnih glasbenikov.

Utrjevanju narodne samobitnosti
Za delovanje na pedagoškem, glasbenem in organizacijskem področju kulturnega udejstvovanja Slovencev na Koroškem, s katerim je pomembno prispeval k tvornemu sožitju in utrjevanju slovenske narodne samobitnosti, srebrno plaketo prejme Jožko Kovačič. Nagrajenec je med drugim vodil mešani zbor Jakob Petelin Gallus, mladinski zbor na Lipi nad Vrbo ter mladinski zbor Bilčovs, več let pa je deloval tudi kot osrednji zborovodja in odbornik Krščanske kulturne zveze (KKZ) Celovec, strokovni mentor koroških zborov in predavatelj na seminarjih.

Od igranja k prevajanju
Breda Pugelj Otrin po besedah žirantov prejme srebrno plaketo za delovanje na gledališkem in plesnem področju ter za utiranje novih poti pri razvijanju kulturne ustvarjalnosti, zlasti med mladimi. Igralka je nastopila v več kot 120 gledaliških vlogah za odrasle in mladino ter tako na odru poustvarila tako klasična dramska kot sodobna dela. Nagrajenka je svoje igralstvo posvetila tudi sedmi umetnosti in se predstavila v filmih ter tv-produkcijah. Posvečala pa se je tudi prevajanju in poskrbela za prevode več kot tridesetih književnih in dramskih ter strokovnih del.

Kultura ob zahodni meji
S srebrno plaketo pa se bodo lahko pohvalili tudi v Zvezi slovenskih kulturnih društev Trst-Gorica-Videm, kjer delujejo kot osrednja organizacija kulturnih in prosvetnih društev že od leta 1945. Zveza, v katero je danes vključenih 83 društev in skupin, ki delujejo na območju treh pokrajin avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine, je v šest desetletij dolgem delovanju pomembno prispevala k razvoju kulturnih dejavnosti.