Foto:
Foto:

Poleg zlate plakete bodo podelili še srebrne plakete, ki jih letos prejmejo Egi Gašperič (za prispevek h glasbenopedagoški literaturi), Leander Pegan (za vzgojo mladih glasbenikov), Lidija Pogačar (za vzgojo mladih plesalk in plesalcev), Nujež Tolmajer (za razvoj slovenske zamejske kulturne ustvarjalnosti) in Mešani pevski zbor iz Doberdoba (za pevske dosežke in izvajalsko prepričljivost).

Lojze Lebič velja za enega vodilnih slovenskih skladateljev, ki s svojim glasbenim sporočilom prepričuje najširši krog poslušalstva in se odlikuje s tehtnim skladateljskim znanjem in prepoznavno zvočno pisavo, so pri JSKD-ju zapisali v obrazložitvi nagrade.

Dirigent in skladatelj
Lojze Lebič, skladatelj, dirigent, pedagog in glasbeni pisec, se je rodil leta 1934 na Prevaljah, na ljubljanski Filozofski fakulteti je študiral arheologijo in vzporedno končal tudi Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Kasneje je študiral kompozicijo pri Marjanu Kozini na ljubljanski Akademiji za
glasbo, umetniško pot pa je začel kot dirigent APZ-ja Tone Tomšič ter nadaljeval kot dirigent Komornega zbora RTV-ja Ljubljana. Televizijski komorci so prav pod njegovim vodstvom dosegli visoko poustvarjalno raven. Leta 1991 je postal dopisni, leta 1995 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.