Poznavalci zakulisnega dogajanja pravijo, da bo grammy za albuma leta letos romal v roke raperja Kanyeja Westa. Glasbenik naj bi na prireditvi zapel svoji uspešnici Stronger in Hey Mama, ki je nastala v spomin na njegovo pokojno mamo Dondo. Foto: Reuters
Poznavalci zakulisnega dogajanja pravijo, da bo grammy za albuma leta letos romal v roke raperja Kanyeja Westa. Glasbenik naj bi na prireditvi zapel svoji uspešnici Stronger in Hey Mama, ki je nastala v spomin na njegovo pokojno mamo Dondo. Foto: Reuters
Če bo sporni britanski pevki Amy Winehouse uspelo dobiti tako grammyja za album leta ter za posnetek in pesem leta, se bo to zgodilo prvič v 49-letni zgodovini te nagrade. Foto: EPA
Podelitev grammyjev poteka v Staples Centru v Los Angelesu, za nominirance pa glasuje 13.000 zaposlenih v glasbeni industriji. Ob častitljivi 50. obletnici so letos producenti prireditve prvič najeli oglaševalsko agencijo in naročili izdelavo majic, pasov in drugih oblačil v spomin na dogodek. Foto: EPA

Vsem bi se rada zahvalila za podporo v zadnjih nekaj tednih. Res mi je žal, da ne morem biti tam, vendar cenim to, da so mi dali priložnost in bodo moj nastop predvajali prek satelita.

Amy Winehouse
Foo Fighters
Rockerji Foo Fighters, ki so prejeli pet nominacij, bodo tudi nastopili. Svojo uspešnico The Pretender bodo izvedli z orkestrom mladih in neznanih glasbenikov, ki so jih izbrali na avdiciji na YouTubu. Foto: Reuters
83-letna Doris Day, ki je prejela grammyja za življenjsko delo, je kot pevka in igralka zaznamovala predvsem obdobje od 40. let do konca 70. let prejšnjega stoletja. Za skladbo Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) jo je ameriška akademija leta 1956 nagradila za najboljšo izvirno skladbo. Foto: Reuters

Vročico okoli slavnostne podelitve so že prejšnji mesec dvignili ameriški scenaristi, ki so najprej napovedali bojkot prireditve, pozneje pa so si iz solidarnosti s pisci pesmi premislili. Zadnje dni pa je prah okoli grammyjev še dodatno dvigovala sporna britanska pevka Amy Winehouse, ki so ji ameriške oblasti najprej zavrnile prošnjo za vizum in ji ga pozneje odobrile, vendar je bilo za pevkin nastop že prepozno. Amy bo tako nastopila v londonskem studiu, njen nastop pa bodo prenašali prek satelita.

Amy Winehouse šest in Kanyeju Westu osem nominacij
Tako ameriški raper kot britanska pop-soulpevka sta nominirana v najbolj priznanih kategorijah. Album Back to Black Amy Winehouse je nominiran v kategoriji za album leta, pesem Rehab za posnetek in pesem leta (ta kategorija je namenjena piscem besedil), še eno lovoriko pa bi si Amy lahko prislužila v kategoriji za najboljšega debitanta. Poleg omenjenih se Winehouseova za grammyja poteguje tudi v kategorijah za najboljši popvokalni album in najboljšo žensko popvokalistko.

Raper Kanye West bo z albumom Graduation z Winehouseovo “tekmoval” v kategoriji za album leta, isti album pa se je znašel tudi med nominiranci za najboljši raperski album in najboljši raperski nastop.

Pet nominacij za ...
Favoritoma s petimi nominacijami sledijo rockerji Foo Fighters, raper Jay-Z, producent Timbaland, pevec r & b-ja T-Pain in Justin Timberlake, tem pa sta s štirimi nominacijami za petami hiphopovski zvezdnik Akon, Rihanna in rockovski veteran Bruce Springsteen. Med nominiranci se je znašel še en glasbeni veteran, nekdanji član Beatlov Paul McCartney, ki upa na grammyja za najboljšo moško popvokalno izvedbo za Dance Tonight in najboljši popvokalni album Memory Almost Full.

Nominiranci v glavnih kategorijah
Za grammyja za album leta se poleg Amy Winehouse in Kanyeja Westa potegujejo še rockerji Foo Fighters z albumom Echoes, Silence, Patience & Grace, Vince Gill z albumom These Days in Herbie Hancock z albumom River: The Joni Letters.

V kategoriji za najboljši posnetek leta so poleg Winehouseove nominirani še Beyonce s pesmijo Irreplaceable, Foo Fighters uspešnico The Pretender, Rihanna s pesmijo Umbrella in Justin Timberlake s skladbo What Goes Around ... Comes Around.

Amy Winehouse je nominirana tudi v tretji najpomembnejši kategoriji – pesem leta, kjer se za grammyja poleg nje potegujejo še Carrie Underwood s pesmijo Before he Cheats, Plain White Ts s pesmijo Hey There Delilah, Corinne Bailey Rae s pesmijo Like a Star in Rihanna s pesmijo Umbrella.

Nastopili bodo tudi Tina Turner, Jerry Lee Lewis in Aretha Franklin
Čeprav je letošnja, že petdeseta podelitev, nekakšen mejnik v zgodovini grammyjev in so producentje prireditve letos prvič v zgodovini najeli celo oglaševalsko agencijo, ki jim bo pomagala izpeljati celotno zadevo, so vseeno sklenili, da, kljub častitljivi obletnici ne bodo preveč zapadali v nostalgijo.

Vseeno pa se bodo z nekaj nastopi vrnili v zgodovino glasbe, med drugim z dueti Tine Turner in Beyoncé, s skupnim nastopom Jerryja Leeja Lewisa, Little Richarda in Johna Fogertyja, z duetom Andree Bocellija in Josha Grobana, nastopom Arethe Franklin z Mary J. Blige in Clark Sisters, medtem ko bo Rihanna nastopila s spet združenimi Time.

Poleg omenjenih bodo na oder letošnjih grammyjev stopili še Nelly Furtado, Stevie Wonder, Cuba Gooding jr., Usher, Natalie Cole, Prince, Solange Knowles, Cher, Cyndi Lauper in drugi.

Poklon Beatlom in 25. obletnica Thrillerja
Posebej se bodo poklonili tudi skupini The Beatles. Njim na čast bo umetniški cirkus Cirque du Soleil izvedel predstavo The Beatles' Love, predvajali pa bodo tudi film Across the Universe režiserke Julie Taymor, ki so jo navdihnile njihove pesmi. Ob tem se bodo spomnili 25. obletnice albuma Thriller Michaela Jacksona, vendar on ne bo nastopil v živo.

Znani grammyji za življenjske dosežke
Nekaj dogodkov, povezanih z grammyji, se je sicer zvrstilo že pred uradno podelitvijo. 9. februarja so tako že podelili grammyje za življenjske dosežke. Letos so jih prejeli pevka in igralka Doris Day, pisec besedil Burt Bacharach, rockovska skupina The Band, klasični violinist Itzhak Perlman, igralec na banjo Earl Scruggs ter posthumno džezovski pevec Cab Calloway in džezovski bobnar Max Roach.

Slavila tudi Aretha Franklin
V središču pozornosti je bila tudi kraljica soula Aretha Franklin, ki so jo počastili 8. februarja na tradicionalni dobrodelni večerji MusiCares dinner, na kateri zbirajo denar za glasbenike v stiski. 65-letna Franklinova je na prireditvi tudi nastopila, na oder pa se bo povzpela tudi danes, ko bo nastopila v duetu z Mary J. Blige.

K. S.

Vsem bi se rada zahvalila za podporo v zadnjih nekaj tednih. Res mi je žal, da ne morem biti tam, vendar cenim to, da so mi dali priložnost in bodo moj nastop predvajali prek satelita.

Amy Winehouse