Organizatorji Grammyjev si lahko oddahnejo. Letošnja podelitev, 50. po vrsti, bo potekala z vsem potrebnim bliščem, saj so se scenaristi odločili, da je ne bodo bojkotirali. Foto: EPA
Organizatorji Grammyjev si lahko oddahnejo. Letošnja podelitev, 50. po vrsti, bo potekala z vsem potrebnim bliščem, saj so se scenaristi odločili, da je ne bodo bojkotirali. Foto: EPA
Alicia Keys
Med letošnjimi nominiranci je tudi Alicia Keys.

Presenetljiv preobrat v odločitvi Writers Guild of America (Zveze ameriških scenaristov) je seveda povzročil veliko olajšanje v ameriški glasbeni industriji, saj grammyji predstavljajo najpomembnejše ameriške glasbene nagrade. Slavnostna podelitev bo tako 10. februarja v dvorani Staples Center v Los Angelesu, neposredno pa jo bo prenašala televizijska hiša CBS. 50. podelitev grammyjev bo tako minila v znamenju rdeče preproge, prekrasnih in predvsem dragih oblek znanih modnih kreatorjev ter vsesplošnega blišča.

Z bojkotom pritiskajo na studie
Scenaristi tako ne bodo stavkali pred krajem slovesne podelitve nagrad, ni pa še znano, ali bodo organizatorjem prireditve napisali tudi scenarij. Predstavniki Zveze ameriških scenaristov so povedali, da so z bojkotom podelitev tako filmskih kot glasbenih nagrad poskušali pritegniti pozornost javnosti in predvsem pritisniti na filmske in televizijske studie ter producente, naj čim prej obnovijo pogajanja, ki so jih prekinili 7. decembra. Stavka scenaristov sicer poteka že dobre tri mesece.

Solidarni z glasbeniki
K odločitvi scenaristov naj bi pripomogla tudi solidarnost z glasbeniki, ki se po njihovem mnenju spopadajo z istimi težavami - višino dobička od spletne prodaje njihovih izdelkov. Poleg tega je veliko glasbenikov, med njimi tudi letošnji grammyjevi nominiranci, kot so Justin Timberlake, Beyonce in Alicia Keys, članov Screen Actors Guild Awards oziroma Združenja filmskih igralcev, ki že ves čas podpira scenariste pri njihovih zahtevah. Piko na i pa naj bi postavila obnovljena, sicer neformalna pogajanja, ki so jih s producenti začeli 23. januarja.

Kljub omenjeni odločitvi še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo z letošnjo podelitvijo oskarjev, saj do dogovora med organizatorji prireditve in scenaristi še vedno ni prišlo.