Doris Day se spomnimo predvsem po skladbi Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera). Foto: Reuters
Doris Day se spomnimo predvsem po skladbi Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera). Foto: Reuters
Burt Bacharach
Burt Bacharach je ime, ki ga najdemo pod skladbami, kot so Walk on By, Raindrops Keep Fallin' On My Head in What the World Needs Now. Foto: Reuters

Poleg pisca besedil Bacharacha, pevke in igralke Doris Day in leta 1994 umrlega džezovskega pevca Callowaya, so tukaj še rockovska skupina The Band, klasični violinist Itzhak Perlman, džezovski bobnar Max Roach in igralec na banjo Earl Scruggs. Poleg Callowaya bo posthumno nagrado prejel tudi Roach, ki je umrl avgusta. Prav tako pa sta že preminula dva člana skupine The Band, Richard Manuel in Rick Danko.

Priznanja bodo v obliki kipcev podelili 9. februarja v Los Angelesu, dan pred 50. podelitvijo nagrad grammy.

Nova priložnost za tiste, ki ostali praznih rok
Nagrade za življenjsko delo običajno podelijo vidnim ustvarjalcem, ki nikoli niso osvojili grammyja. Nepisanemu pravilu letos na primer ustrezajo Doris Day, The Band in Roach. Izjema, ki potrjuje pravilo, pa je 79-letni Bacharach, dobitnik šestih grammyjev. Skupaj z Halom Davidom je skomponiral nepozabne skladbe, kot so Walk on By, Raindrops Keep Fallin' On My Head in What the World Needs Now.

Glasbeniki, ki so tako ali drugače zaznamovali 20. stoletje
83-letna Doris Day je kot pevka in igralka zaznamovala predvsem obdobje med 40. leti in do konca 70. let. Za skladbo Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) jo je ameriška akademija leta 1956 nagradila za najboljšo izvirno skladbo.

Daneš še živeči člani skupine The Band so 64-letni Robbie Robertson, 70-leti klaviaturist Garth Hudson in 67-leti bobnar Levon Helm. Preden so stopili na samostojno, so bili glasbeniki spremljevalna skupina Boba Dylana. Robertsonovo ime najdemo pod skladbami, kot so The Weight in Up on Cripple Creek. Zasedba je razpadla leta 1976.

V Izraelu rojeni 62-letni Perlman je osvojil že 15 grammyjev, v zadnjih 40 letih pa je stal na odru z vsemi pomembnejšimi svetovnimi orkestri. 83-letni Scruggs je za obvladovanje banja osvojil štiri grammyje.

Roach, ki je umrl pri 83 letih, je skupaj z glasbeniki, kot so Charlie Parker, Dizzy Gillespie in Clifford Brown, prevetril džez. Calloway, ki je za posledicami infarkta umrl v starosti 86 let, pa je zaslovel v 30. letih, potem ko je napisal skladbo Minnie the Moocher. Novo generacijo oboževalcev je osvojil, ko je leta 1980 nastopil v filmu Brata Blues.

Med zadnjimi dobitniki grammyjev za življenjsko delo so skupine Grateful Dead, Led Zeppelin in The Doors.