S pomočjo letošnje žetve so se U2 povzpeli na 6. mesto večne lestvice najuspešnejših glasbenikov na podelitvi nagrad grammy. Foto: EPA
S pomočjo letošnje žetve so se U2 povzpeli na 6. mesto večne lestvice najuspešnejših glasbenikov na podelitvi nagrad grammy. Foto: EPA

Sploh ne vem, kaj naj rečem. To je zares velika noč za našo skupino.

Bono
Kanye West
Kelly Clarkson
Kelly Clarkson je postala nova popprinceska. Foto: Reuters
Maroon 5
Maroon 5 dajejo vtis, da bi radi, da bi jih ljudje prepoznali kot rockerje; prejeli pa so priznanje v kategoriji popa. Foto: Reuters

Zmagoslavje irskih rockerjev je na en mah na laž postavilo dve trditvi. Prva pravi, da je rock le za mladeniče - U2 so osvojili grammyje za najboljši rockalbum, za rockpesem in za najboljšega skupinskega rockizvajalca. Druga trditev pa pravi, da imajo največ možnosti za slavje izvajalci z največ nominacijami. U2 so jih imeli le pet in pet nagrad so tudi prejeli, medtem ko je bila bera Mariah Carey, Kanya Westa in Johna Legenda - vsak je imel v igri 8 nominacij - precej manjša.

Mariah Carey plemiški naziv ne uide
Bolj kot nagrad v rockovskih kategorijah so se U2 seveda razveselili uglednih nagrad za najboljši album (How To Dismantle An Atomic Bomb) in za najboljšo pesem (Sometimes You Can't Make It On Your Own). Mariah Carey je prejela 3 kipce - za najboljšo izvajalko r'n'b-ja, najboljšo pesem r'n'b-ja in za najboljši album sodobnega r'n'b-ja, ki so jo ustoličili na prestolu kraljice r'n'b-ja.

Razburljivi svet rapa
Kanyu Westu je podoben podvig kot Mariah Carey uspel v raperskem žanru. Osvojil je grammyje za najboljšega solističnega raperskega izvajalca - isto priznanje v kategoriji skupinskega raperskega izvajalca je pripadlo skupini Black Eyed Peas -, pesem Diamonds From Sierra Leone, ki jo West izvaja skupaj z D. Harrisom, je postala najboljša raperska pesem, Westov album Late Registration pa je bil označen s priponko, na kateri je zapisano: najboljši raperski album.

Kelly Clarkson in solze sreče
Večer v dvorani Staples Centre je prinesel potrditev suma, ki preveva vsakega zvestega gledalca MTV-ja in drugih glasbenih televizij. To je sum, da v popu zares prevladujejo mladi izvajalci. Mladenka Kelly Clarkson je tako domov odnesla nagrado za najboljši popalbum (prodor ji je uspel z albumom Breakaway), s čimer je premagala tudi starosto Paula McCartneyja, ki je bil s svežnjem studijskih posnetkov z naslovom Chaos And Creation From the Backyard, prav tako nominiran v tej kategoriji.

Clarksonovi so se solze sreče še enkrat usule po ljubkem obrazu. Prevzela je namreč tudi grammyja za najboljšo popizvajalko. V moški različici kategorije je nagrado prejel Stevie Wonder, med popskupinami pa v živo najbolj zažge skupina Maroon 5.

Čeprav Johnu Legendu ni uspelo izpolniti velikih pričakovanj, ki jih je povzročil paket osmih nominacij, pa izvajalec r'n'b-ja upravičeno z nasmehom na obrazu zre v prihodnost. Prejel je namreč grammyja za najboljšega novinca.

Upanje umre zadnje
Tudi letošnjo podelitev grammyjev bodo nekateri skušali kar najhitreje pozabiti. Tu je seveda peščica poražencev. Velika pričakovanja in majhen ulov so bila usojena Paulu McCartneyju, ki je v večer zakorakal s tremi nominacijami, domov pa je odšel brez dodatne "obtežitve". Enako se je godilo tudi raperju 50 Centu in pevki Alicii Keys; prvemu so se kar šestkrat "tresle roke", Keysova pa je petkrat zaman čakala, da se bo po dvorani razleglo njeno ime.

Lestvica večnih
Podelitev grammyjev je prinesla tudi spremembo prav pod vrhom večne lestvice najuspešnejših glasbenikov, če uspeh merimo s številom prejetih zlatih gramofonov. Francoski dirigent Pierre Boulez je prejel grammyja za najboljšo izvedbo klasične glasbe v majhnem orkestru. To je že njegov 26. grammy, s katerim je postal tretji največji heroj grammyjev. Na prvem mestu z 31 zlatimi kipci s podobo starinskega gramofona vztraja prav tako dirigent Georg Solti, na drugem mestu pa s 27 priznanji tabori Quincy Jones.

Bi raje imel neko drugo nagrado?
Zanimiv pa je tudi podatek, da je grammyja prejel tudi filmski režiser Martin Scorsese, ki mu za zdaj kljub režiji številnih odličnih filmov zanj "primernejšega" priznanja - v mislih imamo oskarja - še ni uspelo prijeti v roke. Scorseseju je nagrado prinesel dokumentarec No Direction Home. Film o Bobu Dylanu je zmagal v kategoriji dolgometražnega glasbega videa. Verjetno bi bil Scorsese najbolj srečen, če bi lahko ob prejemu priznanja vzkliknil: "Na svidenje na nekem drugem odru." A kaj, ko se mu letos ni uspelo uvrstiti med nominirance za oskarja.

Sploh ne vem, kaj naj rečem. To je zares velika noč za našo skupino.

Bono