Bowie bo februarja prejel svojega drugega grammyja. Foto: EPA
Bowie bo februarja prejel svojega drugega grammyja. Foto: EPA
Richard Pryor
Richard Pryor v filmu Moving. Foto: EPA

Veterani rockglasbe Bowie in skupina Cream bodo tako vsaj nekoliko popravili svoje 'grammy-dosežke', saj je Bowie do zdaj prejel le enega grammyja (leta 1985), Cream (zasedbo so sestavljali kitarist Eric Clapton, basist Jack Bruce in bobnar Ginger Baker) pa v svoji sorazmerno kratki in razburljivi karieri niso prejeli niti enega zlatega gramofona.

Med temi, ki so lahko letos še posebej ponosni na dosežke v svoji karieri, pa so po mnenju strokovne žirije, ki skrbi za podeljevanje grammyjev, še Merle Haggard s področja countryja in legenda bluesa Robert Johnson. Slednji je sicer umrl leta 1938, vendar pa je letošnja nagrada dokaz, da je njegova glasba preživela in se dotaknila mnogih.

Še nekaj nagrajencev
Poleg že omenjenih nagrajence pa bodo nagrade za odličnost prejeli še operna pevka Jessye Norman, komik Richard Pryor (posthumno) in folk skupina Weavers. Tudi kvartet Weavers do zdaj še ni prejel grammyja, medtem ko se Merle Haggard lahko pohvali z dvema kipcema, v boju za tretjega pa je tudi letos. Še najbolje se je odrezal Richard Pryor, ki bi se lahko pohvalil s petimi grammyji, enega manj pa je v svoji karieri prejela Jessye Norman. Posebne nagrade bodo podelili 7. februarja v Los Angelesu, dan pred podelitvijo 'pravih' grammyjev, ki jih bodo letos podelili 48.