Pevka je bila nasmejana po razglasitvi nominacij. Foto: Reuters
Pevka je bila nasmejana po razglasitvi nominacij. Foto: Reuters
Bruce Springsteen
Kar nekaj želez v ognju ima tudi glasbeni veteran. Foto: EPA
Brez U2 ne gre ... Foto: EPA

Povratnica na vrh glasbenih lestvic ima železa v ognju med drugim v kategorijah za najboljši album in posnetek leta, v obeh ji bo konkurenco delal raper kanye West, ena od Legendovih osmih nominacij pa je v kategoriji najboljšega debitanta. Med nominiranci, ki bodo težko čakali 8. februar, so tudi skupine Gorillaz, Green Day in U2 ter solista Gwen Stefani in Paul McCartney. S po šestimi nominacijami so se dobro odrezali tudi 50 Cent, Beyonce Knowles in Stevie Wonder.

108 priložnosti za uspeh
Možnosti za uveljavitev imajo glasbeniki dovolj, saj grammyje podeljujejo v 108 kategorijah. Med medijsko bolj izpostavljenimi je med drugim pesem leta, za katero so nominirani posnetki We Belong Together (Mariah Carey), Feel Good Inc. (Gorillaz Featuring De La Soul), Boulevard Of Broken Dreams (Green Day), Hollaback Girl (Gwen Stefani) in Gold Digger (Kanye West). Nekaj istih nominirancev je izdalo tudi albume, vredne nagrade, in sicer: The Emancipation Of Mimi (Mariah Carey), Chaos And Creation In The Backyard (Paul McCartney), Love. Angel. Music. Baby. (Gwen Stefani), How To Dismantle An Atomic Bomb (U2) in Late Registration (Kanye West).

Pesem leta za najbesedilo
Nagrado za pesem leta prejme avtor besedila, všečne in dovolj kakovostne pa se podeljevalcem zdijo Bless The Broken Road (izvajalec Rascal Flatts), Devils & Dust (Bruce Springsteen), Ordinary People (John Legend), Sometimes You Can't Make It On Your Own (U2) in We Belong Together (Mariah Carey). Prvič naj bi v soju luči uživali debitanti Ciara, Fall Out Boy, Keane, John Legend in SugarLand.

Najboljši v popkategorijah
Kot najboljše popvokalistke na grammyja upajo Mariah carey, Kelly Clarkson, Sherly Crow, Bonnie Raitt in Gwen Stefani, med njihovimi kolegi pa so nominirani Jack Johnson, Seal, Paul McCartney, Rob Thomas in Stevie Wonder. Rockerji se lahko zgledujejo po Ericu Claptonu, Robertu Plantu, Bruceu Springsteenu, Robu Thomasu in Neilu Youngu, skupine pa se lahko učijo pri zasedbah Coldplay, Foo Fighters, Franz Ferdinand, The Killers in U2.

Rock za anale
Najboljše pesmi, ki so jih ustvarili rockerji, so Speed Of Sound (Coldplay), Devils & Dust (Bruce Springsteen), City Of Blinding Lights (U2), Beverly Hills (Weezer) in Best of You (Foo Fighters). Med najboljšimi rockovskimi albumi pa se pojavijo tudi Rolling Stonesi in njihov album A Bigger Bang, konkurirajo pa ji X & Y (Coldplay), In Your Honor (Foo Fighters), How To Dismantle An Atomic Bomb (U2) in Prairie Wind (Neil Young).

Borba Eminema in 50 Centa

Popoln seznam nominirancev si lahko ogledate tukaj.
R'n'b obvladujejo albumi Illumination (Earth, Wind And Fire), Free Yourself (Fantasia), Unplugged (Alicia Keys), Get Lifted (John Legend) in A Time To Love (Stevie Wonder), raperji, ki znajo nastopati, pa so Common, Eminem, 50 Cent, Ludacris, T. I. in Kanye West med solisti in The Black Eyed Peas, Common Featuring The Last Poets, Eminem Featuring Dr. Dre & 50 Cent, The Game Featuring 50 Cent in Ying Yang Twins med zasedbami. Nominirani albumi med raperskimi izdelki so Be (Common), The Cookbook (Missy Elliott), Encore (Eminem), The Massacre (50 Cent) in Late Registration (Kanye West).

Iz kinodvoran
Svojo kategorijo ima med drugim tudi filmska glasba. Melodije, vredne pozornosti tudi v tišini kinodvoran, je bilo mogoče slišati v filmih Beyond The Sea, Napoleon Dynamite, No Direction Home, Ray in Six Feet Under Volume 2 - Everything Ends.