Richarda Pryorja je huda bolezen prikovala na invalidski stol. Foto: Reuters
Richarda Pryorja je huda bolezen prikovala na invalidski stol. Foto: Reuters

Če v gorečih oblačilih tečeš po ulici, se ti bodo prav vsi ljudje umaknili s poti.

Richard Pryor
Richard Pryor
Leta 1996 je Pryor prejel nagrado hall of fame (dvorana slavnih); podelila mu jo je nacionalna zveza za razvoj filmov temnopoltih. Foto: Reuters
Richard Pryor na premieri filma Spika Leeja The Original Kings of Comedy
Richard Pryor je koval pot komikom ostrega jezika, kot sta Eddie Murphy in Robin Williams. Foto: Reuters

Temnopolti igralec je namreč v svoje humorne komentarje, ki so kovali pot razvoju "stand-up" komedije, vpeljal besedo nigger (črnuh), zaničljiv izraz za pripadnike svoje rase. Sam je dejal, da je besedo milijonkrat uporabil prav zato, da bi izgubila svoj negativen pomen. Če uporabimo Pryorjeve besede: "Nigger. Odločil sem se, da besedi "odstranim" njeno bodico. Nigger. Kot da bi neskončno ponavljanje besede mene in vse druge naredilo imune za njen učinek."



V črni kroniki Hollywooda
Prav pogosto skoraj predolg jezik je vzrok za kar nekaj Pryorjevih sovražnikov med temnopoltimi prebivalci ZDA pa tudi ob nekaj vlog "ga je spravil". Spornost Richarda Pryorja pa se ni končala pri njegovem ostrem jeziku. Zapisal se je tudi v kroniko Hollywooda, v kateri večina zvezdnikov noče najti svojega imena. To je kronika škandalov, povezanih z zlorabo alkohola in drog. Pryor se je namreč dolga leta "boril" proti zasvojenosti z alkoholom in drogami.

Če te moti gneča, se zažgi
Ta je bila celo tako huda, da je Pryor leta 1980 v "napadu" navdušenja nad kokainom in konjakom zažgal samega sebe, skočil skozi okno in tekel po ulicah Los Angelesa. Ni dosti manjkalo, pa bi Pryorjevo osmrtnico morali zapisati že pred 25 leti. A tudi ta incident je Pryor preživel in - kaj drugega bi lahko od njega pričakovali - zgodbo hitro uporabil kot navdih za svoj nov humorističen podvig. Leta 1982 je zasnoval avtobiografski igrano-dokumentarni film Richard Pryor Live on Sunset Strip, v katerem je izjavil: "Veste, kaj sem ugotovil? Če v gorečih oblačilih tečeš po ulici, se ti bodo prav vsi ljudje umaknili s poti."
Grammy za igralca
Richard Pryor, ki ga je že 20 let pestila multipla skleroza, katere posledica je bil tudi usodni srčni infarkt, se ni posvečal le filmu in nastopom v živo. Posnel je tudi nekaj albumov humornih govorov; dva med njimi, That Nigger's Crazy in Bicentennial Nigger, sta mu prinesla tudi nagrado grammy.

Leta 1940 rojeni igralec je med drugim blestel v filmih Lady Sings the Blues (film si je prislužil več nominacij za oskarja, Pryor pa je upodobil pianista Billieja Hollydayja), Stir Crazy, Blue Colar, Uptown Sutarday Night in Silver Streak. S svojo drzno besedo pa je Pryor vplival na prihodnje rodove komikov, tudi na Robina Williamsa, Eddieja Murphyja, Arsenia Halla, Damona Wayansa in celo na Davida Lettermana. Tudi Spike Lee se ni mogel izogniti Pryorjevemu vplivu. Ob smrti igralca je za CNN dejal: "Bil je inovator. To je zares velika izguba.''

Proti "previdnemu" humorju
Če le na hitro preletimo otroštvo Richarda Pryorja, vse naše morebitno začudenje nad komikovim ostrim jezikom hitro izpuhti. Pryor je namreč odraščal v bordelu, ki ga je vodila njegova babica. Prvi preboj mu je uspel v 60., ko je dobil mesto v znamenitih šovih Eda Sullivana in Merva Griffina. Kmalu pa ga je začel dolgočasiti "previdni" humor obeh oddaj in odločil se je poskusiti nekaj povsem novega.

Če v gorečih oblačilih tečeš po ulici, se ti bodo prav vsi ljudje umaknili s poti.

Richard Pryor