Gal Gjurin bo 19. aprila nastopil v že razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO
Gal Gjurin bo 19. aprila nastopil v že razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO
Elda Viler
Elda Viler je po mnenju Gala Gjurina edina prava slovenska diva. Foto: MMC RTV SLO

Gal Gjurin, ki se ta čas pripravlja na veliki koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo 19. 4. nastopil skupaj z gosti Vladom Kreslinom, Anžejem Dežanom, Janom Plestenjakom, sestro Severo Gjurin, Eldo Viler - prav njo je v klepetu imenoval za edino še živečo divo v Sloveniji-, Tokacem (Dan D), Aniko Horvat, Jadranko Juras, Ano Dežman, Josom, harmonikarskim tandemom Tomažem Rožancem in Mihom Debevcem ter godalnim orkestrom Spontanika, na odru pa mu bodo ob strani stali tudi njegovi galeristi, je v klepetu med drugim povedal, da se zaveda pomena harmonike in tudi tistega, kar so slovenski glasbeniki z njo dosegli.

Celoten klepet z Galom Gjurinom si lahko preberete tukaj.

Gjurin, ki še vedno preigrava tudi punk in ki je nekoč nosil tudi do dvajset centimetrov visoko irokezo, namreč načrtuje projekt, s katerim se bo dotaknil tistega, kar sta dosegla brata Avsenik: "Šlo bo za spoj treh osnovnih prvin, narodnozabavnega podlapskega zvoka, džeza in orkestralne glasbe. Sem mnenja, da Avsenika ne bi bila tako mednarodno uspešna, če njuna glasba ne bi bila v osnovi jaz ..."
Alternativa bi morala med ljudi
Multiinstrumentalist, ki mu je lastna tudi ljubezen do knjig, tako tudi v praksi dokazuje, da njegova ljubezen do raznovrstne glasbe ni le deklarativna. Vsem, ki mu očitajo, da se je v Cankarjev dom 'prebil na čuden način' in da so mu mediji 'nenavadno naklonjeni', torej vsem, ki mu očitajo elitizem, pa lahko obenem v obraz vrže dejstvo, da ima še vedno tudi garažni punkband. Garažni zvok je namreč ena od njegovih ljubezni in prav vesel bi bil, da bi se alternativa malo bolj potrudila za to, da bi jih spoznalo širše občinstvo. Vztrajanje 'v luknjah' v prepričanu, da tako 'živiš življenje pravega aletrnativca' namreč nikomur ne koristi. Tudi splošni glasbeni sceni ne, ki bi jo udeležba alternativcev le obogatila. Ali kot pravi Gjurin: "Dokler se noise- in punkbandi skrivajo po luknjah in prepričujejo že prepričane, je od njih premalo družbeno dobrega."

P. B.