Trilok Gurtu (1951). Foto: EPA
Trilok Gurtu (1951). Foto: EPA

Natančen program festivala
si lahko pogledate tukaj.

Tolkalec Trilok Gurtu se ponaša z izjemnim občutkom za ritem. Na različnih scenah se je uveljavil z mojstrskim obvladovanjem instrumenta in sodelovanji s številnimi svetovno priznanimi umetniki, kot so Pat Metheny, John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, zasedba Oregon, in italijanskimi glasbeniki, kot so Ivano Fossati, Pino Daniele, Adriano Celentano in Gianna Nannini.

Eden najbolj priljubljenih tolkalcev na svetu
Z mešanjem zahodne in indijske tehnike je Gurtu razvil enkraten slog in zvok, zaradi katerih je postal eden najbolj priljubljenih tolkalcev na svetu. V svojih kompozicijah prepleta indijske ritme in napeve z džezovskimi in rokovskimi elementi. Drevišnji koncert se prične ob 21. uri.

Na festivalu bodo med drugim nastopili še Anbot, Zvezdana Novaković, Miroslav Tadić & Merima Ključo na slovenski strani ter Maistah Aphrica, Nesesari Kakalulu in Dobet Gnahore na italijanski strani prihodnji teden. Dogajanje se bo sklenilo 6. avgusta z nastopom zasedbe Sons of Kemet v Gorici.

Zasedba Sons of Kemet. Foto: Wikipedia Commons
Zasedba Sons of Kemet. Foto: Wikipedia Commons
Sorodna novica Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova Gorica z Gorico

Čezmejno povezovanje dveh mest
Festival Glasbe sveta želi poudariti, kako dialog ter soočanje med obema stranema meje lahko postaneta ključ napredka in hkrati spodbuda za nove idejne predloge in raziskovanja. Nova Gorica in Gorica bi s podobnimi pristopi pridobivala na prepoznavnosti kot enotna realnost, pripravljena, da postane eno mesto.

Enotni festival v taki obliki bi po prepričanju organizatorjev na dolgi rok postal zametek skupne kulturne strategije obeh mest, povečal prepoznavnost prireditve, posameznih mest, celotne regije in vplival na večjo povezanost mejnih mest in njenih prebivalcev.

V organizaciji festivala na italijanski strani sodelujeta KUD Morgan in goriško društvo Controtempo.