Zgoščenko spremljata pesmarica in pobarvanka. Foto: RTV SLO
Zgoščenko spremljata pesmarica in pobarvanka. Foto: RTV SLO
Predstavitev zgoščenke Violinček
Matej Jevnišek o oddaji Violinček

V vrtcu Vodmat, enoti Kliničnega centra v Ljubljani, so ustvarjalci skupaj z otroki predstavili CD Violinčk. Zgoščenko so posneli med rednimi oddajami Violinčka v dveh letih. Pesmi v oddaji in na zgoščenki prepeva Otroški pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom Anke Jazbec. Oddaja in zgoščenka sta namenjeni otrokom prve triade.

Violinček je sicer radijska oddaja 1. programa Radia Slovenija, ki otrokom in starejšim pripoveduje glasbene zgodbe in jih uči pesmice. Otroci spoznavajo tudi glasbila in druge glasbene pojme. S programom želijo otrokom približati glasbo, zato pri ustvarjanju oddaje sodelujejo s profesionalnimi glasbeniki, ki so napisali besedila in aranžmaje za oddajo. Med pesmimi so tako avtorske kakor ljudske pesmi, na zgoščenkah pa boste poleg 34 posnetih pesmi našli tudi 15 instrumentalnih podlag za učenje.

Z izidom zgoščenke je junak Violinček dobil tudi grafično podobo, za katero je poskrbel Marko Radosavljevič. Pesmi spremljata pesmarica in pobarvanka, iz katere se listi lahko iztrgajo in pošljejo kot razglednice.

Novinarsko konferenco je vodil Milan Krapež, ki se je v živo vklopil v program radia in napovedal izid zgoščenke. V tokratni oddaji so se otroci učili pesem Palček šlapka na gostijo. Po učenju se je Krapež spet javil v program, otroci iz skupine Veverice pa so zapeli pravkar naučeno pesem ob klavirski spremljavi Mateja Jevšnika.

V videu si oglejte intervju z Matejem Jevniškom, urednikom za otroško glasbo 1. programa Radia Slovenija.

Violinček je na sporedu vsako sredo ob 9.30 na 1. programu Radia Slovenija, ponovitve pa si lahko ogledate ob nedeljah ob 18.15.

Novinarske konference se je udeležil tudi MMC-jev slon Bansi. Kliknite na novičko, ki jo je ob tej priložnosti objavil.

Iva Kožar

Predstavitev zgoščenke Violinček
Matej Jevnišek o oddaji Violinček