Njun minimalizem - tako glasbeni kot estetski - je vse prej kot dolgočasen. Foto: Ewen Spencer
Njun minimalizem - tako glasbeni kot estetski - je vse prej kot dolgočasen. Foto: Ewen Spencer

The White Stripes sta za prvi singel z novega albuma izbrala pesem Blue Orchid, ki je nastala v sodelovanju z legendo countryja Loretto Lynn. Jack je o Loretti že večkrat dejal, da je po njegovem mnenju najboljša kantavtorica preteklega stoletja.

Ostaja med alternativci
Čeprav White svoje ljubezni do countryja ne skriva, pa vztraja, da po sodelovanju z Loretto (na njenem albumu Van Lear Rose) v načrtu nima nobenih podobnih glasbenih izletov v tradicionalno glasbo. Rad bi le, da bi se ljudje zavedali, da country ni le kičasta serijska produkcija, ki bi jo lahko opisali kot zvočni ekvivalent Las Vegasa, ampak tudi umetniki velikega kova: Hank Williams, Bill Monroe in Johnny Cash so le trije očitni primeri.

Za Jacka ni počitka
The White Stripes sta trenutno na evropski turneji, v okviru katere se bosta 6. julija ustavila tudi pri nas. Jack, ki slovi po svoji delovni vnemi in hitrosti, s katero dokonča vsak posamezni album, je z mislimi že pri naslednji veliki stvari. Kot nekakšen stranski projekt sta s kolegom, pevcem in kitaristom Brendanom Bensonom, že ustanovila novo skupino. Čeprav si še niso nadeli imena, izid svoje plošče napovedujejo že za naslednje leto. Njihova glasba bo značilnemu bobnarskem minimalizmu White Stripsov dodala še malo dobrega starega kitarskega žaganja. Benson in White sta za glasbeno revijo NME samozavestno izjavila, da bo njun album "odgovor Detroita na Nirvanin Nevermind".