Da sta Brian May in Roger Taylor Rodgersa zares sprejela kot polnopravnega člana, potrjuje tudi to, da sta z njim posnela prvi studijski album skupine Queen po smrti Freddieja Mercuryja. Foto: EPA
Da sta Brian May in Roger Taylor Rodgersa zares sprejela kot polnopravnega člana, potrjuje tudi to, da sta z njim posnela prvi studijski album skupine Queen po smrti Freddieja Mercuryja. Foto: EPA
Queen: Made in Heaven
Zadnji album Queenov z naslovom Made in Heaven velja tudi za v Veliki Britaniji komercialno najuspešnejši album skupine sploh.

Napovedan je namreč izid prvega studijskega albuma, na katerem bodo dva izvirna člana - basist John Deacon se je konec 90. let upokojil - in Rodgers prvič predstavili glasbo, napisano po smrti karizmatičnega pevca. Po izidu albuma z naslovom Cosmos Rocks se bo skupina odpravila na evropsko turnejo, na kateri naj bi nastopili v 14 državah. Postanek v Sloveniji za zdaj ni predviden, nameravajo pa Queeni nastopiti v Srbiji. Skupina naj bi sicer nastopila še v Veliki Britaniji, Avstriji, Rusiji, Italiji, na Poljskem, Madžarskem, Češkem, v Franciji, Španiji, Švici, Nemčiji in na Nizozemskem.

Zadnji album je bil tudi najuspešnejši
Svoj zadnji album so Queeni izdali leta 1995. To je bil plošček Made in Heaven, na katerem pa najdemo skladbe, ki jih je napisal Mercury. John Deacon, Brian May in Roger Taylor so med ustvarjanjem albuma prebrskali arhiv posnetkov skupine in uporabili še neobjavljene posnetke Mercuryjevega vokala. V zvezi z zadnjim albumom izvirne zasedbe je zanimiv tudi podatek, da je Made in Heaven postal v Veliki Britaniji najuspešnejši album skupine sploh. Petnajsti album, leta 1970 ustanovljene skupine, je zasedel prvo mesto britanske lestvice in postal kar štirikrat platinast.

Zapel bom vse, kar mi naročite
Album Made in Heaven nikakor ni bil zgolj projekt Mercuryjevih dolgoletnih sodelavcev. Bil je tudi projekt leta 1991 umrlega pevca in glasbenika. V mesecih pred smrtjo je Freddie Mercury poskušal posneti kar največ materiala, svojim kolegom pa je naročil, naj po njegovi smrti dokončajo pesmi in jih izdajo.

O tem za celotno skupino zelo težavnem obdobju je kitarist Brian May povedal: "Po dokončanju albuma Innuendo smo se vnovič lotili snemanja. Zavedali smo se namreč, da imamo le malo časa, saj je bilo Freddieju rečeno, da ne bo mogel do konca posneti albuma. Naš načrt je torej bil, kar najbolje 'izrabiti' Freddieja in nekaj časa smo praktično živeli v studiu, in kadar je Freddie poklical in rekel: 'Lahko pridem za nekaj ur,' smo skušali narediti kar največ. Freddie nam je naročil: 'Dajte mi za peti, kar koli hočete; kar koli napišete, to bom tudi zapel in zapustil vam bom toliko materiala, kot ga le zmorem posneti.'"

P. B.