Raper Lil Wayne je že v prvem tednu prodaje v Združeni državah Amerike prodal milijon izvodov albuma Tha Carter III. Foto: Reuters
Raper Lil Wayne je že v prvem tednu prodaje v Združeni državah Amerike prodal milijon izvodov albuma Tha Carter III. Foto: Reuters
Najnovejši album skupine Coldplay Viva La Vida Or Death And All His Friends si je prislužil sedem nominacij. Foto: EPA
Grammyje podeljujejo že od leta 1971, vse od tedaj dalje pa nagrade izražajo glasbeni okus predvsem večine. Foto: EPA

Razglasitev nominacij za grammyje je tokrat razveselila predvsem ameriškega raperja Lila Wayna, s pravim imenom Dwayna Michaela Carterja, ki si je z albumom Tha Carter III prislužil osem nominacij, s sedmimi nominacijami pa mu sledijo Coldplay, ki se prav tako kot Lil Wayne, Ne-Yo in Radiohead potegujejo za naslov albuma leta.

Rap vse bolj na prvem mestu
Boj za zlate gramofončke bo letos, ko bo 9. februarja potekala 51. podelitev, precej napet tudi med raperjema Kanyejem Westom in Jay-Z ter pevcem r & b-ja Ne-Yom, ki so vsi prejeli po šest nominacij, medtem ko so pet nominacij prejeli Alison Krauss, John Mayer, Robert Plant, Radioheadi in 'novinka' Jazmine Sullivan.

Za naslov nove izvajalke leta se potegujeta pevki Duffy in Adele, ki se bo s Coldplayi, Leono Lewis, M.I.A -jo in Plant & Krauss bila tudi za posnetek leta. Britanskim rockerjem pa, kot kaže, kakšna izmed nagrad ne bo ušla, saj so (poleg Adele) nominirani tudi za pesem leta oz. t. i. songwriter's award.

Razglasitev nominirancev na slavnostnem koncertu
Letos so bili nominiranci prvič razglašeni na enournem koncertu, ki ga je prenašala ameriška televizija CBS. Do zdaj so nominirance razglasili na jutranji novinarski konferenci, nova strategija pa želi spodbuditi k večji prepoznavnosti grammyjev. Kot kaže, se kriza glasbene industrije in vpliva svetovnega spleta nanjo pozna tudi na zlati gramofonih. Letošnjo slavnostno podelitev, ki je potekala v začetku februarja, si je ogledalo le 17,1 milijonov gledalcev, kar je za organizatorje prireditve očitno premalo. Na koncertu so nastopili Celine Dion, Christina Aguilera in John Mayer v duetu z BB Kingom.


Nominiranci za album leta:
Viva La Vida Or Death And All His Friends — Coldplay
Tha Carter III — Lil Wayne
Year Of The Gentleman — Ne-Yo
Raising Sand — Robert Plant & Alison Krauss
In Rainbows — Radiohead

Novi izvajalec leta:
Adele
Duffy
Jonas Brothers
Lady Antebellum
Jazmine Sullivan

Pesem leta:
American Boy — Estelle in Kanye West
Chasing Pavements — Adele
I'm Yours — Jason Mraz
Love Song — Sara Bareilles
Viva La Vida — Coldplay

L. Š.