Frédérica Lagarda bo spremljal ansambel Il terzo suono. Foto: Tartini festival
Frédérica Lagarda bo spremljal ansambel Il terzo suono. Foto: Tartini festival
Tartini festival
Odmev klasične glasbe v cerkvenem prostoru. Foto: Tartini festival
Giuliano Carmignola
Na festivalu bo prvič mogoče prisluhniti Giulianu Carmignoli. Foto: Tartini festival
Namen festivala je promocija Tartinijevega dela v skladateljevem rojstnem mestu. Foto: Tartini festival

V Piranu se je s koncertom v Minoritskem samostanu začela nova izvedba Tartini festivala, ki bo do 16. septembra ponudil koncerte več kot 20 priznanih glasbenikov. Lagarda je na koncertu spremljal festivalski ansambel Il terzo suono, predstavili so se z Mozartovim delom klavirski kvartet v g-molu K V 478, Brahmsovim klavirskim kvartetom Werther v c-molu op. 60, ki ga skladatelj pisal kar 20 let, in Tartinijevo sonato za violino, violo in violončelo.

Z glasbo do humanitarnosti
Velika imena klasične glasbe bodo zaznamovala tudi osrednji koncert festivala, ki bo 11. septembra v piranski stolnici, na njem pa bo mogoče prisluhniti violončelistu Christophu Coinu, fagotistu Sergiu Azzoliniju in violinistu Giulianu Carmignoli. Slednji se bo v primerjavi s prvima dvema na festivalu letos predstavil prvič, za to priložnost pa je izbral Tartinijev koncert za violino v A-duru št. 90. Tudi tokrat se bo solistom pridružil tudi spremljevalni ansambel Il terzo suono. Kot posebnost festivala organizatorji poudarjajo dobrodelno naravo osrednjega koncerta, na katerem bodo zbirali sredstva za pomoč sudanski pokrajini Darfur.

Tartiniju se tokrat pridružuje Mozart
Na festivalu bo tudi letos mogoče prisluhniti predvsem delom Tartinija in njegovih sodobnikov, kar ustreza namenu festivala, s katerim skušajo predvsem skrbeti za promocijo Tartinijevega dela v njegovem rojstnem mestu. V skladu z 250-letnico Mozartovega rojstva pa bodo posebno pozornost namenili tudi delom tega velikega skladatelja.

Šestim izmed osmih koncertov bo mogoče prisluhniti v piranskih cerkvenih objektih. Na piranskem Trgu prvega maja pa bo mogoče 29. avgusta prisluhniti koncertu pod zvezdami, namenjenemu mlajšim poustvarjalcem klasične glasbe. Na njem se bosta predstavila kitarist Nejc Kuhar in violončelistka Urška Horvat. Flatiron triu, v katerem igrajo violinistka Nurit Pacht, čelist Jeremy Findlay in pianistka Elen Braslavsky, pa bo mogoče 1. septembra prisluhniti v Kopru v Pokrajinskem muzeju.

Ko je navdih ptičje petje
Organizatorji so posebej poudarili peti koncert z naslovom L'uccellaia, ki mu bo mogoče 8. septembra prisluhniti v galeriji Gasspar. Na njem bosta flavtist Mario Folena in čembalist Roberto Loreggian zaigrala skladbe različnih izvajalcev (kot sta G. F. Händel, A. Vivaldi in F. Geminiani), navdahnjene s ptičjim petjem. Mario Folena je baročno flavto poučeval na tečajih stare glasbe na Fondazione Cini v Benetkah, Roberto Loreggian pa se navdušuje nad glasbeno dediščino čembala sedemnajstega in osemnajstega stoletja v Italiji.

13. septembra bosta v cerkvi sv. Štefana nastopili flavtistka Jasna Nadles in kitaristka Katja Porovne Silič, ki bosta pripravili prerez literature za ti dve glasbili od baroka do današnjega časa, in sicer Bachovi sonati za flavto in B. C. ter flavto solo, dela argentinskega skladatelja Piazzole, avtorja revolucionarnega sloga tango nuevo, in Beaserjeve Mountain songs. Sklepni koncert bo v znamenju del R. Schumanna, L. van Beethovna in J. Brahmsa, ki jih bosta v Minoritskem samostanu 16. septembra poustvarili pianistka Šuan Čaj in violončelist Jan Bastiaan Neven.