Spomenik Giuseppeja Tartinija v mestnem jedru. Foto:
Spomenik Giuseppeja Tartinija v mestnem jedru. Foto:
Pomorski muzej se lahko pohvali z obsežno zbirko starih dokumentov. Foto: RTV SLO
Gospodična Julija
Zakonca Tič sta skupaj nastopila v predstavi Gospodična Julija Gledališča Koper.

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki so se uradno začeli 2. septembra na Češkem, so se v Sloveniji s slovesnostjo na piranskem mandraču začeli 24. septembra; prireditev poteka tudi v znamenju 100. obletnice delovanja Turistične zveze Slovenije.

Obiskovalcem obmorskega mesteca je cela vrsta prireditev skušala približati bogato piransko kulturno dediščino. Goste so na prizorišče pripeljali ljubitelji starodobnih vozil (ali krajše oldtimerjev), sledili pa so nagovori piranske županje Vojke Štular, direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Janez Kromar in koordinatorka DEKD-ja Damjana Prešeren.

Za vsak okus nekaj
Slovesnost se je nadaljevala z mednarodno regato starih jadrnic, piranski Pomorski muzej Sergeja Mašera pa bo v sodelovanju z Mestno knjižnico Falco iz Gradeža v Piran pripeljal trabakulo, jadransko obalno tovorno jadrnico. Demonstratorji Zavoda za ohranjanje pomorske dediščine Portorož so obiskovalce s potopom v stari opremi popeljali v leto 1920, piranski ribiči pa so na ribiških barkah prikazali vsakodnevno čiščenje in krpanje ribiških mrež.

Glasbena poslastica s Tartinijevo violino
Tudi v ožje kulturno dogajanje se je uvrstilo nekaj zanimivosti; violinist Tomaž Lorenz bo zaigral na violino, ki jo je uporabljal piranski skladatelj Giuseppe Tartini, dramska igralca Nataša Ralijan Tič in Gašper Tič bosta uprizorila staro piransko legendo Lassa pur dir.

O pisani preteklosti naših krajev pričata tudi dve razstavi, Stari zemljevidi Carniola in Istra iz 16.-19. stoletja ter Pomorske karte in grafike iz kapitanovega arhiva.

Živahno bo po vsej državi
V času Dnevov, ki so jih letos zaznamovali v vseh 48. državah podpisnicah kulturne konvencije Sveta Evrope, se bodo do 1. oktobra vrstile prireditve po vsej Sloveniji. V mariborskem Pokrajinskem muzeju bo moč videti razstavo Izpovedna moč motivov, v celjskem Muzeju novejše zgodovine pa razstavo Živeti v Celju.

Temeljna cilja Dnevov kulturne dediščine, ki v Sloveniji letos nosijo naslov Nesnovna (neopredmetena) kulturna dediščina, sta že od leta 1984 opozarjanje na varstvo kulturne dediščine ter širjenje ideje o skupnem evropskem prostoru in kulturni dediščini.