Violončelist je za zadnji koncert festivala naštudiral Brahmsa, Beethovna in Schumanna. Foto: Tartini festival
Violončelist je za zadnji koncert festivala naštudiral Brahmsa, Beethovna in Schumanna. Foto: Tartini festival
Shuann Chai
Pianistka trenutno dela doktorat iz igranja klavirja. Foto: Tartini festival

Namen organizatorjev festivala, ki je bil v več obalnih mestih od 16. avgusta, je obiskovalcem znova približati Tartinijevo glasbo in jim dati priložnost slišati svetovno znane soliste, ki jih koncertna pot v Slovenijo sicer ne zanese. Zadnji dan je bilo tako mogoče prisluhniti violončelistu Janu Bastiaanu Nevenu in pianistki Shuann Chai, ki bosta predstavila svojo interpretacijo Beethovnove Sonate št. 3 v A-Duru, op. 69, Brahmsove Sonete št. 1. v e-molu ter Schummannovih del Fünf Stücke in Folkstone in Adagio in Allegro.

Obiskovalci zadnjega izmed osmih koncertov so lahko prisluhnili, kaj sta po nekajdnevnem ustvarjanju ugotovila Chaijeva in Neven; unikatna izvedba skladb, ki po skupnem delu nastopajočih prinese "sinergično nadgradnjo del, ki jih vsak za svoj inštrument pripravi umetnik doma", ta pa je tudi posebnost Tartinijevega festivala, poudarjajo organizatorji, kulturno društvo Lib-art iz Ljubljane in umetniški vodji festivala flavtistka Jasna Nadles in violončelist Milan Vrsajkov.

Kaj glasbenika napišeta o svojem življenju?
Pianistka Shuann Chai je med drugim študirala na ustanovah Oberlin College, New England Conservatory in Brandeis University, umetnosti prebiranja črno-belih tipk pa so jo med drugim učili tudi Jack Radunky, Norma Fisher, Claus Christian Schuster in Malcolm Bilson. Umetnica, ki trenutno končuje doktorat, je nastopila že na recitalih v Covent Gardnu, čakajo pa jo tudi koncerti v Seattlu, Kaliforniji in Londonu.

Jan Bastiaan Neven pa je član Nizozemskega filharmoničnega orkestra, kot solist pa je nastopal že s številnimi orkestri v Evropi in ZDA. Festivali Norfolk, Verbier, Freyburg, Schleswig-Holstein, Trecastagni, S’Agaro in Flanders, so imeli na svojih programskih listih napisano tudi njegovo ime, z njim pa so med drugim koncertirali že Charles-André Linale, Alexander Baillie in Udo Reinemann.