Drevišnji koncert, ki nosi naslov Musica popular brasileira – Brazilski Afropop/Bahia, se na odru Poletnega gledališča v Križankah začne ob 21. uri. Glasbenico bodo spremljali Raoni Lima Maciel (kitara), Caio Felipe Ferreira Nascimento (klaviature), Nelmario Marques Cerqueira (bas), Caio Oliveira Dos Santos (tolkala) in Joilson Dias Dos Santos (bobni).

Margareth Menezes se ponaša z gromkim glasom ter ustvarja nalezljivo, močno ritmično, neustavljivo plesno glasbo, so zapisali organizatorji koncerta. Foto: Ljubljana Festival
Margareth Menezes se ponaša z gromkim glasom ter ustvarja nalezljivo, močno ritmično, neustavljivo plesno glasbo, so zapisali organizatorji koncerta. Foto: Ljubljana Festival

Leta 1963 v mestu Salvador v Braziliji rojena Margareth Menezes, znana tudi kot Maga, je na svoji glasbeni poti vseskozi ostala zvesta brazilskim koreninam. Zapisana je torej brazilskemu afropopu, ki združuje elemente brazilske, afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in popglasbe. Na ta način si prizadeva za ohranitev tradicije in zgodovine, hkrati pa dodaja nove plasti glasbenih inovacij in oblikuje nekaj novega ter sodobnega, so zapisali organizatorji koncerta.

Margareth Menezes "je utrla pot novi generaciji. Bila je prvi glas samba-reggaeja, posnetega v Braziliji, z ikonično pesmijo Faraó – Divindade do Egito in ravno ta pesem, prodana v več kot sto tisoč izvodih, ji je odprla vrata," je zapisal Brane Rončel o glasbenici, katere pesmi se pogosto dotikajo tematike temnopoltosti in moči temnopolte ženske.

Do danes je izdala osem albumov. S tretjim, naslovljenim Kindala (1991), je doživela preboj tudi v ZDA. Znana je po dolgoletnem sodelovanju s pevcem zasedbe Talking Heads in tudi sicer uspešnim samostojnim glasbenikom Davidom Brynom, ki je produciral njeno ploščo Elegibo (1989). Album Autentica ji je leta 2020 prinesel nominacijo za latinskega grammyja. Med občinstvom po svetu je najbolj priljubljena njena pesem Dandalunda, zaradi katere jo javnost imenuje tudi brazilska Aretha Franklin.

V Sloveniji je prvič koncertirala leta 1991 v Cankarjevem domu. Tri leta pred njo je tam nastopil Gilberto Gil, ki tako kot ona prihaja iz mesta Salvador in je bil v preteklosti prav tako brazilski kulturni minister. Glasbenika sta velikokrat natopila skupaj, Gil pa je sodeloval tudi na njenem albumu Naturalmente (2008) in istega leta na koncertu, ki je odprl svetovno razstavo Expo v Zaragozi v Španiji.

Margareth Menezes je dejavna tudi na političnem področju in je znana kot predana družbena aktivistka. Posvečala se je projektom, namenjenim izboljšanju življenja revnih skupnosti v Braziliji, s poudarkom na izobraževanju, ohranjanju kulture in socialni pravičnosti. Leta 2021 je bila uvrščena na seznam stotih najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu. Od začetka leta 2023 je tudi brazilska ministrica za kulturo.