Koncert je bil najprej napovedan za lanski november, nato prestavljen na letošnji maj in na koncu na oktober. Foto: Cankarjev dom
Koncert je bil najprej napovedan za lanski november, nato prestavljen na letošnji maj in na koncu na oktober. Foto: Cankarjev dom

V Klubu Cankarjevega doma je z dvojnim koncertom gostoval eden največjih mojstrov sodobnega sevdaha, Damir Imamović. Po dveh odpovedih nastopa zaradi epidemije je končno slovenskemu občinstvu predstavil album Singer of Tales. Spremljala sta ga Derya Türkan na kemančah in kontrabasist Greg Cohen.

Sarajevski skladatelj, pesnik, pevec, pisatelj in predavatelj Imamović je dobitnik nagrade The Best of Europe britanske glasbene revije Songlines.

Sevdah kot oblika zgodbarstva
V današnjem pogovoru za Dnevnik je Imamović dejal, da je z albumom Singer of Tales želel povedati zgodbo o sevdahu, ki bo opozorila na njegov potencial pripovedovanja zgodb. "Gre za nekakšen hommage slavnemu konceptu pripovedovanja zgodb v balkanski glasbi, na katerega sta opozorila že ameriška raziskovalca Albert Lord in Milman Parry na začetku 30. let 20. stoletja, ko sta prepotovala Balkan in južnoslovanske dežele ter posnela številne ljudske pesmi, te pa so se potem znašle v Lordovi znameniti knjigi Singer of Tales. Dokazati sta želela, da tradicija petja vsebuje tradicijo pripovedovanja zgodb, jaz pa sem hotel poudariti, da je še vedno tako, le da v drugačnem kontekstu," je pojasnil glasbenik.

Na čelu renesanse sevdaha
Imamović si je v Sloveniji pridobil zvesto občinstvo, ki ga je lahko spremljalo od začetka; z vsemi njegovimi projekti in različicami sevdaha, ki je z njim, Amiro, Božem Vrećem, Mostar Sevdah Reunion, pa tudi več izvajalci starejše generacije, doživel zavidljivo renesanso.

"Imamović ga je kot odličen instrumentalist odpeljal še korak naprej, ga pustolovsko spustil v glasbene brzice, kjer je potreboval veliko spretnosti in strasti, da je iz njih vzplamtela nova presunljiva in uspešna zgodba," smo lahko še prebrali v najavi dvojnega koncerta.