Glasba je imela včasih širši pomen kot zdaj, meni Lovšin. Foto: RTV SLO
Glasba je imela včasih širši pomen kot zdaj, meni Lovšin. Foto: RTV SLO
Tribute to Pankrti
Na dvodnevnem festivalu bo nastopilo 23 izvajalcev.

Spanje, največkrat se zbudim s kakšnimi refreni v glavi.

Peter Lovšin o tem, kje dobi navdih.
Peter Lovšin v filmu Glasba je časovna umetnost I.: LP film Pankrti - Dolgcajt
Lovšin se ne pritožuje nad nerazumljenostjo. Foto: Kinodvor

Na dvodnevnem festivalu Tribute to Pankrti bo s priredbami te skupine nastopilo več kot 20 izvajalcev, pri čemer se Lovšinu zdi posebej pomembno, da so vsi bendi vzeli pesmi kot osnovo in jih nato prestavili v današnji čas. V sodobni slovenski glasbi vidi dovolj dobrih glasbenikov, ki bi morali v trenutnih političnih razmerah najti dovolj gradiva za politično angažirana besedila, zanj pa je bilo več "štofa" pred 25 leti, je v spletni klepetalnici MMC-ja RTV Slovenija povedal glasbenik.

Preberite si klepet s Petrom Lovšinom.
Ob tem je član legendarne skupine, ki ga poznamo tudi po ustvarjanju pri Sokolih, kot solista in po himni Slovenija gre naprej, ki jo je prepeval s Kreslinom in Predinom, dejal, da so Pankrti politiko definitivno obravnavali, vendar so se pri tem hoteli vedno tudi zabavati, kar pa je nasprotno politiki. Trenutno mu je dovolj predelava pesmi Umazane igre, ki jo je izvedel tudi na koncertu v Festivalni dvorani in bo zdaj izšla kot videospot.

Videospoti kmalu na DVD-ju
Številni oboževalci skupine se ob tem sprašujejo, ali je mogoče kje na enem mestu dobiti vse videospote Pankrtov. Lovšin jim odgovarja, da za zdaj še ne, vendar pa pri tem projektu dela Igor Vidmar in vsi upajo, da bodo vsaj do 30. obletnice prvega nastopa Pankrtov izšli na DVD-ju.

Do revolucije s povezovanjem
Razlog za rojstvo punka, ki po njegovem mnenju prav gotovo še ni mrtev, vidi Lovšin v dolgčasu, poleg tega pa je moral biti rokenrol dovolj živ, da je lahko eksplodiral. Da bi kakšna nova zvrst naredila tako revolucijo, kot jo je v 70. letih, se mu ne zdi verjetno, predvideva pa, da bi to lahko pomenile povezave znotraj "kakšnih pravih stvari, kot je recimo punk, reggae in ska ali pa sufi rock, kar mene zanima zdaj", zatrjuje Lovšin.

Novi pogledi na stare stvari
Prav ta teden so v Kinodvoru v Ljubljani premierno predvajali film Glasba je časovna umetnost I.: LP film Pankrti - Dolgcajt, ki si ga je Lovšin že ogledal in se mu zdi zanimiv, "ker mi odpira nove poglede na stare stvari". "Eni razumejo še bolje kot mi, eni najbrž nekaj podobnega kot mi, eni pa ..." odgovarja na vprašanje, ali raziskovalci dediščine Pankrtov razumejo, kaj so glasbeniki, ki so prvič nastopili leta 1977 na gimnaziji Moste, z glasbo želeli povedati.

Recitira bolj naglas ...
Lovšin pa je znan tudi kot sodelavec tria Za vedno in, ki je sproduciral nogometno himno Slovenija gre naprej. Če bi Slovenija spet "šla naprej", nove himne ne bi napisal, ker se mu zdi, da se stara še vedno dovolj dobro drži, vedno pa je odprt za nova sodelovanja, tudi s svojima nogometno-glasbenima kolegoma. Prav skupinsko vibriranje, good vibe, kot mu rečejo na Jamajki, je nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi, pojasnjuje Lovšin, ki na obtožbe, da sploh ne poje, ampak recitira, odgovarja, da recitira malo bolj naglas.

Spanje, največkrat se zbudim s kakšnimi refreni v glavi.

Peter Lovšin o tem, kje dobi navdih.